[重要!!] 打針時要叫姑娘抽下支針

222 回覆
18 Like 157 Dislike
睇人,好心既會同你做多下等你冇咁擔心
好似話係who 03年 定唔知幾時改左兒童打針個protocol然後唔知點解後尾連成人嘅都改埋

im針係im唔係iv係因為入血管去其他內臟會有危險 理論上應該要有咁小心得咁小心。 好可惜嘅係以我所知 係無可靠嘅accidental iv injection發生率同埋危險程度嘅數據。 不過最小我相信個概率應該係唔可以接受地高
cvc rn表示由四月到依家每日打緊約兩百針
一向會倒抽(只係個速度快到你肉眼未必跟到)
倒抽有血既case一隻手數得哂
有醫生prescription 打sc只做過兩次
三唔識七埋黎要打id我一定趕你走
細路無所謂
大人我會勸你唔好搞咁多野
唔知呀 冇驗過
我慣左向左瞓 但個陣打完手臂勁痛所以只係輕輕打側少少 冇完全打側
朝朝起身針口附近都有血
護士都嚇親 醫生又話就算打側瞓壓到佢都唔會咁
最後不了了之 流完一個禮拜冇再流 針口腫左2,3個禮拜就散哂乜都冇

btw講起打豆 唔知係咪手勢唔好定我血管幼
上次打豆鹽水入血管同塞住左 要重新打過
甩完豆護士已經幫我撳足3個字
之後成隻手同針口腫哂 兼成張紗布都係血
反而由細到大抽血都冇呢個問題
一樣都有機會入到blood stream 流到去reproductive system唔知會點
如果真係咁 我地個擺位就唔會default打左手
D姑娘 係註冊護士定係普通打針員黎?
打針員識HI回抽咩
求9其幫你打落去就算9數
Rn/en
但宜家係政府逼你要針
咁照計護士應該識呢D嫁喎
肌肉注射打左入血管好大穫嫁wo
一定要回抽左先
其實我諗 部份藥例如tramadol呢啲 本身都可以iv,所以唔需要數據,因為即使入左血管都唔會有問題
Even covid vaccine 啲專家都係話打左落血管就有乜乜乜風險,字眼上 即係根本佢預左有咁嘅可能性。
抽一抽番出黎都唔識 拎白卡定傷殘
而家人心人惶個個都想知點解會有d人有嚴重副作用 aspiration就可以當係消除法 如果副作用case小左就間接證明左副作用cases有可能係誤入血管導致。對揾到副作用原因係好有幫助
可能啲專家以為個個都唔會散手 個個都有倒抽 個個都一定中肌肉
佢咪叫你驚就咪撚打又唔係佢逼你打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞