[重要!!] 打針時要叫姑娘抽下支針

222 回覆
18 Like 157 Dislike
宜家唔係淨係打大髀咩

可以皮下注射咩
驗眼啦
聽d有醫療經驗既人吹水,話皮下注射係等於冇打到針。
姑娘話冇係鳩up,佢唔係醫生,個腦唔識轉彎,亦都唔想同唔敢轉彎

正確d 講唔好叫姑娘,叫女人

女人做嘢,就係「個個都係咁做架啦」「唔好叫我轉方法,我唔想煩」「少做少錯」
咪就係
打肌肉注射倒抽根本就係基本野
等於做腳手術都會對清楚左右腳 對清楚名
唔洗特登提個醫生 喂對清楚喎
當然 你唔好彩 遇著個散手嘅求鳩其 倒抽都懶嘅就另一回事 要求鳩其嘅 就提都無用

至於皮下注射 食開抗凝血藥嘅通常要避免肌肉注射
但一般個route都係由醫生決定,你無啦啦走埋黎要求皮下注射 無人會show你 又無你medical history 點知你咩料
本身係打肌肉嘅針 姑娘係唔會 亦無權私自決定改route
除非在場有醫生批准
"冇皮下注射依樣嘢個喎"
好難相信係出自醫護人員把口
啲人重叫佢地做天使 嘔心到🤢🤢🤢🤢
Ching intradermal Injection係用嚟測試有冇allergic reaction,個量係好少,唔suppose係用嚟打疫苗
袁教授打完之後話check到好多抗體喎
信教授好定信你?
睇番#74
打針嗰班人除咗so call有個姑娘牌,都唔知邊度黎
En又有,係屋企湊仔無做醫院好耐又有,乜人都有
食緊anticoagulant就緊係無得im la
但你話有冇得轉皮下就真係問醫生,姑娘話唔到事
唔會有分別到最後都係走哂全身

只係吸收得慢d
英國IM 打deltoid muscle 已經唔會倒抽
個姑娘係答得衰姐
應該係話 一般係打肌肉 佢唔可以私自幫你改route
如果因為食緊抗凝血而要轉皮下 搵醫生
嗰啲人離晒地同佢講都嘥氣
咁驚咪唔好打囉 唔好返工唔好岀街食飯
錄音 你有冇問過人地俾唔俾你錄 ?
你有人權姑娘都有
你要求點打 又唔係醫生order
拒絕跟你方法打合情合理
唔通你要求打入你菊花個姑娘又同你打咩

你係覺得打sc 好過 im 你咪一係唔好打
一係搵個醫生肯sc同你打
姑娘根本無權更改隻藥ga 打法
擺個姑娘上枱做乜姐
請問source? 求指教
睇過有paper話Spike protein係會留喺手臂肌肉細胞上面走唔到
追究責任連死咗人都追究唔到

仲要追究個打針嘅人唔幫你打皮下
保障自己使唔使起曬槓 有咩事打死咗係咪你負責先 個個都話要打個個都唔肯孭飛 咁市民可以點 要怪就怪個仆街政府逼人打針
唔打咪得囉
攪到咁撚複雜做乜
你問個姑娘屋企人個情況,打皮下得唔得呀嘛
姐係問姑娘幫唔幫到你屋企人改皮下
我咪答你 姑娘無權私自幫你屋企人做決定囉
如果你話想打皮下就即刻幫你打

我反而仲驚咁大支針全世界都打原來無guideline話打咩位
"冇皮下注射依樣嘢個喎"

我諗佢姑娘意思係「我收到個job 個指示淨係叫我打IM呢條route 架ja, 其他打SC / ID 嘅要求,你問註場醫生啦,我負責吉針ga ja」

為咗廢事解釋咁多,一句"冇皮下注射依樣嘢個喎" hea 晒你班layman
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞