[重要!!] 打針時要叫姑娘抽下支針

222 回覆
18 Like 157 Dislike
你個篇野只係解釋6種唔同注射方法嘅分別
樓主請Pin

見今日好多人因為政府放風話要打針先有得堂食
希望各位唔好比黨媒帶風向

東網新聞標題
「Omicron來襲 政府認中港通關無期 2.24入食肆學校等都要打針」

請留意番完整版本既新聞應該係咁:
「特首林鄭月娥指出,在康文署設施和學校具體那類人士需要接種疫苗仍要再商討及釐定,例如學校首階段或只適用教師和員工等,未必適用於學生。另外,疫苗氣泡仍未擴大至私人工作及商場,但不排除日後會擴展。」

亦即係政府係無講過學生2.24起入學校係要打針
多謝ching指教 真心唔知cdc guideline
因為我個陣學就一定要倒抽嘅 淨係講防止打落血管就算
Ching係英國做?
而家打針前搵醫生諮詢都有錯

而且袁國勇佢唔打肌肉,本身都搞到好多人想跟佢㗎啦
我唔係醫學權威 但每個人都絕對可以引用醫學權威 因應自己情況去對醫護人員作出合理要求
搵醫生諮詢無錯呀
但你直接叫人搵醫生轉route喎

同埋 袁國勇果針唔係打皮下 係打皮內 又係兩樣野黎嫁 都真係建議ching你屋企人直接問醫生呀 驚你都搞錯
搵醫生轉route唔係經過醫生同意先轉到咩?唔通普通人可以自己拮自己呀?佢哋有呢個意願,咪去搵醫生囉

而且我由頭到尾都冇話過袁國勇係打皮下,我係話佢唔打肌肉搞到其他人想唔打肌肉,Ching 眼花可以去配返副眼鏡
唔俾返工叫你去死你又去?弱智??
Btw, 一開始係ching你講「要轉route,點都係要醫生開,護士無權」

而家跟返你講嘅嘢去做,都可以有嘢繼續傾,掂呀
幾多歲?
係呀搵醫生同意先可以轉route ,我就係最先答左你要轉route 要搵醫生 都建議ching驗返眼

又係ching你話
都係嗰句啦,希望大家可以搵到醫生同你轉皮下
啱啱去睇返香港復必泰最新嘅接種需知,已經冇咗皮下注射嘅溫馨提示了
姐係你都知 guideline suggestion 寫無皮下嘅需要
但又‘希望人地搵醫生轉皮下’ ching表達能力同個接種中心職員一樣咁叻
而家嘅情況係咁,ching你覺得食凝血藥嘅人去搵醫生有得轉route

我覺得冇得轉route

Ok?

我冇諗過連咁明顯嘅反諷句子都可以睇唔出
希望大家可以搵到醫生同你轉皮下
好明顯有呼籲人哋轉route嘅意思
同 希望大家有疑問問醫生 睇下有無轉route 嘅需要
兩個意思
講到底都係表達能力同接種中心職員一樣姐 眼同腦唔洗驗
香港護士係咁上下
樓主請Pin

見今日好多人因為政府放風話要打針先有得堂食
希望各位唔好比黨媒帶風向

東網新聞標題
「Omicron來襲 政府認中港通關無期 2.24入食肆學校等都要打針」

請留意番完整版本既新聞應該係咁:
「特首林鄭月娥指出,在康文署設施和學校具體那類人士需要接種疫苗仍要再商討及釐定,例如學校首階段或只適用教師和員工等,未必適用於學生。另外,疫苗氣泡仍未擴大至私人工作及商場,但不排除日後會擴展。」

「她宣布政府將於2月24日落實一系列措施,擴大「疫苗氣泡」要求,範圍不單止限於受599F限制的表列處所(食肆、戲院等),亦包括文康設施如公共圖書館、博物館及學校。不過她指每一種處所的限制是適用於員工還是所有人,細節仍待敲定。她以學校為例,指第一階段「疫苗氣泡」或只適用於校長、老師及職工,「但未必會適用於學生住」。」

亦即係政府係無講過學生2.24起入學校係要打針,同埋可能只係要求員工打針啫
唔明
佢係打mrna, 你身體吸收左,細胞read到條mrna再整protein出黎
點樣皮下打,d protein唔會4圍走
條mrna係邊個organ cell整跟本無人知,整完再trigger immune respone, 最後點都係經血走嫁啦d antibody
唔好再喺字眼上鑽牛角尖喇
個post我開既 我講皮下注射係我錯 想講皮內注射
引起誤會唔好意思
我學嗰陣話deltoid muscle 下面無咩major blood vessels 所以風險低到唔aspirate 都得
不過guidelines 係死嘅,人係生嘅,穩陣起見aspirate 下又無壞,對病人都更安全
之前睇過paper啲mrna nanoparticles 只會留喺肌肉組織度
要入咗blood stream先會去到其他地方的
我都覺得只要唔好打錯太高太低基本上都好難中
我打過好多次 deltoid (唔係covid 針)
試過唯一一次倒抽有血 個次都嚇一嚇因為未試過
無估到真係中
我上個月係美國打左 我同個姑娘講aspirate支針,佢唔係好肯,最後成功說服佢 不過就要抽到有血都唔换針再打第2個位

利申,唔識個護士不過係同一間醫院到做
想知幾年前個傷破風針口流血流左成個禮拜
醫生都話好奇怪 但冇左下文
個陣都係中左血管?
咁我又未遇過喎
有少少血正常但好快止到啦
係咪你啲凝血指數有咩問題 定係你搞個針口位
中左血管都唔會咁啦 啲人打豆抽血係血管 十幾分鐘都止到血
好似你帶安全帶你都唔係expect係開親車都撞到total. im針入血管可以好嚴重但係aspiration可以有效咁消除哩個風險。咁樣都有助我地揾到其他導致嚴重副作用嘅原因。護士唔想做通常都係兩個原因
1係唔跟足protocol可能問責
2係浪費支針要寫report

通常你肯抽到血照用同一支針打佢地都會肯同你做
應該係j得太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞