[CityU] 又一城大討論區 (31) 俾多幾個禮拜sem break 我得唔得

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
今年幾時開始派grade?
話就話28號
但係最後會遲幾耐呢
At least 1日後
起碼3日
cm 嗰啲等得仲耐
等grade等到個人好焦慮
all pass
距離官方指定放GPA嘅時間剩返唔夠24個鐘
冇記錯正路係九點先正式開始出

垃圾屎大
因為要arro upload
[Reg 科問題]
小弟係AIS嘅
如果GE Requirements 嘅科同 Major Requirements 裏面elective 嘅course overlap 左
例如AIS2032, AIS2073 同AIS2200
喺GE Requirements 果三科都有得比你揀
但同時呢三科都係AIS 嘅elective 嚟
咁我Reg科嘅時候係咪可以 用啲 Not for Major: ASIS 嘅CRN code 嚟reg科?
定係其實AIS嘅學生唔比Reg 番AIS 嘅科做GE Requirements
如果佢個course寫明not for major AIS嘅話 你係唔會reg得到個個section 的
咁如果我GE requirement 想讀哂啲AIS嘅Course 嘅話
咁我有冇辦法將啲喺Major requirement 嘅 credit 掉哂上去GE requirement 度
姐係而家我有個AIS2032 Hong Kong: Continuity and Change in a Global City
嘅credit 計左落Major requirement 度
咁我點樣將呢科嘅credit 掉上去GE requirement 度
無,一科淨係可以計一次
本身major requirement仲有GE requirement 已經係分開計
你係唔會可以因為咁而讀少一科GE
你睇返degree work應該都係分開咗三個section
GE都會係咁樣計
假設你GE科想揀AIS,你要先讀AIS Electives,讀齊之後,再Reg相關嘅GE科,先會當係GE嘅科

因為你未讀齊AIS Elective嘅話而又想用相關科目當做GE科,你點Reg都係當AIS科而唔係GE科
唔知清唔清晰,唔明再打電話或email問啦
唔係讀凸咗 Major 部分之後照上面寫果個 hierarchy 將堆 overlap courses 撥落去 GE?
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞