屯門樓討論 (24)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
居民質素呢part幾年前後都可以好大分別
碼頭區衰在真係太多公屋人 (廢老)
市中心 太多大陸人 (有d屋苑一層12個單位,嘈到爆)
泳池區 真係純私樓區 (就算計埋翠寧都ok, 翠寧有間小食店係一家人經營,勁好人)
廚房都放到洗衣機、雪櫃,係門口窄
不過我是長形廚房,疊仔有另一個則方方地長方形廚房
疊仔廁所是地獄,要諗點改點整先做到較高的假天花
2房則,廳冷氣喉要經廁所出戶外,企缸去水位又近廳,,廁所有部份位置偷了去主人房做書櫃位,可以改牆就改牆,衣櫃位成一米深
以前睇過樓,嚴重漏水,由外牆漏入
咁聽落去都唔錯呀
點解搬左?
邊個屋苑更加吸引左你?
純住宅
仲有其他選擇
屯市,錦華,康麗,大興…
呢啲方便程度好好多
係因為我搬出左屯門
我諗純住宅都想週邊環境要舒服,少喧鬧
你頭2個一落樓多人到hihi…錦華應該都少盤
之前睇過樓,屯市入面殘得都幾誇張,不過真心方便到不得了
康麗都唔錯,不過樓下都多人,車聲多
大興…你要捱得到日日奪命斜路,同埋大部分單位都係樓望樓

要睇下自己要求邊樣
交通方便?環境夠靜?升值潛能?要拎個平衡又要上車,我會揀泳池區/碼頭區
個人覺得如果落西鐵要15分鐘駁輕鐵或者架巴士入到屯門要兜15分鐘先落到車既屋苑都無謂唸...
屯門已經遠, 仲要加15分鐘車駁車
姐係大約40+15分鐘先單程唔計等車先返到屋企真係太耐..
如果住嗰邊
應該搭巴士會方便啲
當然要打大佬屯公啦
最方便都係新墟市中心為主架啦
迫輕鐵會想死架
每次搭都會燥底
又迫又多人
中小學生都講普通話
巴士又出公路兩三個站就落車
住泳池區平時搭巴士出入
住咗幾年搭輕鐵嘅次數兩隻手指數得晒
有時搭巴士仲快過西鐵
我住新墟個時都唔搭西鐵架
以我所知屯門牛牛(包括市中心人)好多都係搭巴士/邨巴
冇乜人會搭西鐵 (除左尊貴既瓏門)
巴士真係救全家
係,之前住大圍班學生又係全普通話,真香港人已經唔生仔😂
宜家搬左入大西北,就直程好似番左大陸咁,啲樣一睇就知唔係本地人😆
不過論週邊配套,泳池區碼頭係窄啲
啟豐,豐景園,翠寧呢啲
16k@呎都要
就唔係好值

14k@呎就差唔多
養狗養貓好過啦
唔好累下一代
都諗住係
睇成交就知400頭係咩一回事
因為係細單位為主,尺價正常都高,真係唔會低
康麗果邊真係長期低水
雅都450+
康麗~450
但依個位依個價
真係不得了
生活配套好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞