屯門樓討論 (24)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
好似都係新得1/2年姐 大家都30年 不用分得那麼細

不過8座做左升降機維修 1-7座好似未 遲d會做
民生野偏少 要行去友愛先多啲
巴士尾站快 但係朝早某啲線未必有位坐
舊同埋少野食
純粹係一個住宅區

巴士尾站一出就屯公
不過有機會冇位坐
建築質料ok嗎
隔離翠寧 入面 印象中有2/3間車仔麵 茶記之類既嘢
海典有惠康 ok 兆麟有連登仔最愛既大快活
再遠少少 御海灣 都有10間8間嘢食下
或者友愛 就屋村商場

樓下輕鐵 巴士站
主要依賴安定商場同舊
未來起西鐵可能會好大沙塵
優點:
1. 純住宅區,環境真係舒服 (高層向友愛 / 屯門河會比較搶手,前面景觀永無阻擋)
2. 好彩隔離有愛定商場,同埋御海灣樓下開左d新野,都多返d野食
3. 上車盤,5m都有機會有交易,但記得唔好買301’果款,廚房細到嘔,真係驚擺唔到咁多野; 340’果隻個玄關有d呃尺數,見最搶手係309’
4. 應該過幾年就會開始搞西鐵站,唔敢講升硬,但長遠有賺
5. 交通堅係唔錯,尾站出屯公 (不過都要視乎你係坐邊一架巴士,我以前朝早要坐最嚴重既62x 50%冇位,不過聽講而家改左線,情況改善左好多

缺點:
1. 樓齡確係偏舊,不過又好似冇乜壞過野,管理公司都好妥當,至少基金儲備有8位數,對於得5座既屋苑黎講算係幾良好
2. 夜左肚餓就麻煩d, 要過隔離屋苑買野食

利申: 之前住過
西鐵有排啦
買黎純住 + 長遠投資真係一流
好彩樓下多巴士咋,補救左唔少
向西河景應該冇咩保障 話晒泳池會起上蓋
朝早只係由62X轉咗個number做62P 實際上冇改變
可能疫情多咗人wfh少咗人搭
西鐵係要等
不過2023會開始動工
之後幾年就拆泳池 起站 起高架橋 起上蓋物業
未來幾年向個邊就要對住個地盤
咁睇黎向友愛方向最有保障
我以前搭62x 有時驚冇位坐,都會改搭61x
好彩成日都卡拉卡拉出車
30分鐘左右就出到黃大仙都咪話唔殺食
真 61X豐景園上基本上包有位坐 去到黃大仙轉返258/259D仲有轉乘優惠
巴打都係住豐景?
屋苑本身都ok (我覺得一定好過市中心果d)
以前個年代起落,差極有個譜啦
正常買得呢度都會全爆再裝修買個安心
坐61X留意到姐
如果61x可以唔入轉車站就真係冇得輸
向東都得 除非成個翠寧拆左
我諗有得買都唔會買向東望內園/翠寧掛
完全冇景望喎
成日覺得豐景園嗰頭好舒服
雖然買嘢唔算太方便
不過近廿年都越開越多嘢
其實都okay
睇下邊座啦 4座向東其實都開揚
3座就面壁咁
啱啱上地產apps睇
康麗雅都都係400頭?
認真,我分別住過碼頭區 同 豐景園
睇樓就睇過晒熱門屋苑
邁亞美, 啟豐, 海典, 南浪, 市中心果d, 大興, 康德, 翠林…偉景, 怡樂等等
講環境舒服: 碼頭區 = 泳池區 > 其他
講交通: 市中心 > 泳池區 > 其他
講居民質素: 泳池區>市中心>碼頭區

**純粹個人感覺
3座不嬲最冇價值
4座都起碼一落樓就係海珠路
啲人質素點就見仁見至啦
交通同環境我都同意!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞