夕陽之歌 vs 千千闋歌

232 回覆
1324 Like 617 Dislike
應該話 cctvb 一向都係厚此薄皮, 益咗自己友先, 同埋做馬就一定

89年老實講應該係陳慧嫻, 90年葉蒨文冇意見, 91,92點應該都係林憶蓮
林振強啲詞唱一次就會記得
我覺得係好事
名成利就 談何後悔
與近藤無緣
喺佢眼中其他男人同佢有一段距離
遺憾中
諗到如果自己唔係天王巨星
嫁個普通人又何妨

不過都係猜度
講到尾 都係生命短暫最可惜

唔肯化療
都係佢自己選擇
個時梅姐都好似唔係咁中意有呢一首改編歌
飲歌嚟, 孖池又係梅姐一生最愛, 點會唔中意
夕陽之歌既歌詞再加梅姐個種feel
本身已經令成首歌味道出哂黎

之後仲要再加上係梅姐演唱會最後一首歌
再提升多一個level
有返咁上下經歷既人聽都會入心入肺

千千闕歌唔係唔好
但我覺得去唔到觸動人最深處既感覺
呢首唔係叫太陽之歌咩?
Btw,我都覺得好好聽
而且呢個時候嘅澤尻
而家先知原來兩首歌曲係一樣
只係歌詞唔同
其實都係好事黎
梅姐唱夕陽之歌可時得28歲度
唱唔到首歌既情懷
同呢首歌為左英雄本色3而遲出
千千好簡單, 移民潮加上詞比較岩可個年代

冇乜需要比較,
唯一套梅豔芳戲講sally sandy後上, 實際 88 89年陳慧嫻先係最大威脅, 唔走應該會仲紅
如果你覺得係好事,可以睇下黃霑果篇博士論文點樣講出個問題。改篇歌都係改外國D 好歌,間接製造千千闋歌同夕陽之歌呢D經典。
8,90年代香港樂壇最輝煌時代,都係最多改編歌。
吓吓要原創,一年邊有咁多好歌作到出黎,到有好歌,唱片公司穩陣起見,咪俾哂D 天王巨星唱效果一定最好,新人想要遇到好歌做成名曲就難。間接做到樂壇青黃不接。

粵語流行曲的發展與興衰 :香港流行音樂研究(1949 – 1997),黃湛森
2. 原創歌運動
1995 年,商台再接再厲,推出「原創歌運動」,這是完全不播放改編歌曲的抉擇。影響更大。影響之一是令唱片公司減少改編外國歌曲。其二,是為本地創作人開拓了更大空間。至少,表面上的確如此。但試行了一兩年時間之後,壞影響漸漸浮現。唱片公司本來就已經明白不能長期改編外國歌。不過,改編外國歌曲其實有各種不同好處,一是歌的品質有起碼保証。二是跨國公司可以保護自己屬下出版歌曲充份使用。三是珠玉在前供倣傚,製作比較容易。但改編歌太多,本地創作人作品沒有出路,對整個行業發展自然是不健康和負面的。
可是,需求忽然增加,求過於供,水準就會低降。香港市場狹小,創作人才本來就不多,市面上忽然每年需要,多於平時一兩倍,歌曲水準自然難以保持。其實,創作是不需要鼓勵的。有創作天賦的人,自然有不能遏止的創作衝動,非滿足了之後不會停下來。作品量多,很可能,質就降低。在短期效果看,市場需要,忽然激增,創作人自然收入頓升。但作品多了而水準下降,時日一長,就會變成惡性循環,令顧客停止享用不夠水平產品。以今天的香港市場狀況,回顧當天,本文作者敢說,95、96 年商台的「原創歌運動」,頗有椻苗助長之嫌,後果接近「好心作壞事」。
雖然,香港流行音樂的衰落,原因很多,但商業電台的「原創歌運動」,在沒有好好的配合香港現實條件而驟然推出,卻是香港流行音樂曲盛而衰的一個轉捩點,令 1997 年後,香港樂壇和唱片工業一蹶不振,而且似乎前景看不見有什麼復甦跡象。
究竟個melody係咪吸引到要有四首廣東話改編版本?
咁孖池原唱都係頂級好歌
睇過留言講梅姐演唱會平時最後係講再見/晚安
講得拜拜我估佢心裏有數究竟佢有幾熱愛歌迷同舞台 真係前無古人 後無來者
頭先聽返兩個版本,原來我記得嘅9成歌詞都係千千
睇返梅姐出道首歌,佢當時19歲
唱出感覺完完全全唔似19歲既表現
唔係單單 中低音渾厚就形容到
90 ~ 92 葉蒨文同林憶蓮同一間公司,假如講勢力,葉蒨文一定強過林憶蓮

但講紅既程度就係林憶蓮超班好多,但無計人地係一姐
但係妄顧左樂壇有無咁多作曲人,加上創作力唔係迫就有。最後間接令音樂質素下降,做低香港樂壇
梅姐4 歲出黎養家,歷練俾任何人都一定多,而且呢首歌唱時梅姐係得26 歲

講多少少,梅姐做一姐時係85 年,22歲
開始收徒弟時係86 年 23歲
拍 胭脂扣 做金馬影后時係87 年,24 歲
我唔係佢地呢個年代
我反而想知點解葉蒨文會咁紅
https://youtu.be/k5iEtEBMYO0

豹哥版冇人講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞