夕陽之歌 vs 千千闋歌

232 回覆
1324 Like 617 Dislike
係妹姐唱到更深感情
兩首同唱嘅話先可以比較
食屎啦你
我淨係知黑警鍾意千千多啲
樓價都升到食幾世唔憂
滄桑 vs 青春
mk 仔唱k
不值一聽
歌詞撚
千千闋歌
幫姜濤講翻句公道說話
我覺得咁樣將啲經典歌求其串燒埋做一注根本就係玩鳩姜濤
首先每首佢呢度每首歌嘅情感都唔同
你咁樣串埋一首同唱k 有咩分別?
舉個例
許冠傑嘅浪子心聲 同 張國榮嘅追
你諗下都知雖然兩首都係經典
但兩首都係唔同嘢黎啦
大佬呀 你搵張學友唱呢首串燒歌都死啦
就係知佢唱歌垃圾,先每首經典抽幾句易唱既出黎

不過九十頭佢都唔會過到葉倩文
到九十後已經係Sammi年代
所以照時代發展佢都唔會上到頂
出名一定係千千啲歌詞入腦啲

但自己就鍾意夕陽
唱出人生
夕陽無限好 只是近黃昏
基本唱歌技巧都未識
究竟首歌當年有幾紅
同一首曲可以出4個改編
故仔係:

陳慧嫻響DJ朋友口中,聽到千千闋歌原曲,覺得好聽,所以透過陳淑芬(當年幾乎壟斷全部日本歌曲版權既大洋公司,就係佢有份), 先取得版權

後來梅姐都聽到首曲之後都鐘意(可能係近滕真彥作曲原故), 而陳淑芬作為有份捧紅梅姐,加上同華星關係千絲萬縷,當然會以梅姐為先

當時陳淑芬決定,定下一個日子(1989年7月1日), 前就算千千闋歌錄好都唔可以出街,同時催促梅姐盡快錄好夕陽之歌,但因為夕陽之歌要遷就電影劇情,最後一改再改改到幾乎6月30日先搞掂首歌, 隻歌響當日下午放上電台播,而千千闋歌就7月1日上午響電台播,雙方近乎同時出歌,拉成均勢

流行程度,因為六四後移民潮,加上作為陳慧嫻既告別作,所以比夕陽之歌流行,而 英雄本色三夕陽之歌, 本身票房亦只屬一般

當年tvb金曲金獎,都係呢兩首歌之爭,最後tvb俾左梅姐,一來梅姐表明以後唔拎獎,二來TVB同梅姐關係比陳慧嫻緊密得多,加上以樂壇地位而言,明顯梅姐亦比陳慧嫻高

當知道結果,首先陳慧嫻先有骨落地,領獎時指多謝TVB 「照顧」,以後要好好,好好咁「報答」,之後有位寶麗金高層(陳慧嫻所屬唱片公司(,不屑賽果,飲醉後意圖衝上台阻礙節目進行,要多人將其拉回,而事後陳慧嫻亦立即離開,沒有參與結尾的大合唱

個人意見,如果平時心情,一定千千闋歌好聽,但當人有歷練或者唔開心時,就會覺夕陽之歌好聽
仲有王菲 林憶蓮 個個都好難贏到
梅唱功好D
唱到唔洗呼吸咁但陳都仲有呼吸聲既問題
夕陽之歌投俾梅艷芳
以前會揀千千闕歌,依家會揀夕陽之歌
人大咗先明白嗰種無奈
佢老豆要佢讀,而陳慧嫻亦好型,諗住唔會出返黎,點知92 年隻歸來吧,就算消失左成年幾仲賣到十幾萬,先令佢想復出

平行時空,如果陳慧嫻無離開,應該就唔會有寶麗金5 小花,黎瑞恩同湯寶如啲歌應該會俾曬陳慧嫻唱
但陳慧嫻唔走 黎瑞恩真係點同陳慧嫻鬥
我想知你意思係林勁D 定陳勁D?
呢兩首歌就好似
「鐵達尼號」同「天黑高飛」邊套好睇啲咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞