夕陽之歌 vs 千千闋歌

232 回覆
1324 Like 617 Dislike
單純以曲詞而言 千千

夕陽能夠成爲話題可以比拼

全部因爲林夕對梅艷芳嘅理解 同梅艷芳嘅演繹
所以演繹而言 夕陽

梅艷芳嘅滄桑 > 陳慧嫻嘅勵志

少悲
如果係哥哥版既千千闋歌呢
原來Blue Jeans 個唱腔好似Richard Billyham
https://youtu.be/q8UNH7F3tdc
其實呢d都係離唔開邊個死先
我阿媽話當年千千係壓倒性贏夕陽
仲要當年陳慧嫻都走撚咗去讀書
以前好撚細個既印象都係聽千千版本多
掉番轉 我覺得梅豔芳應該係不甘平凡的人
所以佢唱呢首歌係有缺憾的地方
當然無視呢樣野 其實兩首都叮噹碼頭

但論意思 我投千千
佢唔係突然走去讀書都唔會跌得咁快
Melody 同聲同詞都係夕啱數d
唱腔風格完全唔同, 陳都好難有滄桑味, 况且陳淨係識唱自己歌,唱人地都係唔掂
如果話揾人唱夕陽,我諗得葉德嫻先掂

『許 志 安 則 講 出 了 阿 梅 聲 線 低 沉 之 謎 , 原 來 阿 梅 最 早 期 是 唱 鄧 麗 君 的 歌 , 聲 線 比 較 高 , 但 一 場 大 病 後 , 她 的 聲 線 變 得 低 沉 , 其 後 改 唱 徐 小 鳳 的 歌 而 大 紅 大 紫 , 參 加 新 秀 時 是 選 擇 徐 小 鳳 的 《 風 的 季 節 》 』
一早87年講左去讀大學, 慧嫻都無話後悔, 花無百日紅呀
陳少琪呀, 關林夕乜事
Lm
似水流年
孖池一出依首歌, 應該都係大家差唔多時間想改編, 但華星同日本果面關係好啲, 咁定左時限某月某日前梅姐可以出先, 慧嫻就要係時限後出, 但梅姐拍英雄本色三想夾埋, 結果過左時限, 大家係同一日派台
意境一定夕陽之歌
搭埋英雄本色真係無敵
https://youtu.be/pDSrS-TBys4
英雄本色三徐克拍得唔好, 係梅姐水準演出加夕陽之歌同 ending 救到
我反而想知佢有冇因為讀完個大學學位而真係獲得多咗D嘢

感情冇咗
樂壇冇咗
青春少埋

睇wiki話係屋企人迫佢一定要讀U 但而家百無
反而佢中學死敵林憶蓮而家開show仲多人睇過佢
究竟有咩感受
梅艷芳夕陽之歌正啲,但如果係張國榮唱千千闋歌就唔同講法
幾十歲睇淡哂啦 依家一年做幾個月野咋 , 輕鬆享受人生好過啦
投夕陽之歌,梅艷芳啲唱腔同感情好入腦
有人曾經評過千千嘅分句分得好D
但我反而覺得夕陽有少少位填得有少少曲折
但正因佢嘅曲折先愈襯得起呢首歌嘅不平凡
啱 所以唔明點解再前果個話係阿梅再翻唱 明明係梅買先
如果咁計 近藤係梅嘅ex 首歌點都係對梅更大意義
唔應該買嘅係慧嫻喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞