夕陽之歌 vs 千千闋歌

232 回覆
1324 Like 617 Dislike
係 小弟都唔得左了
細細個係聽千千闋歌先,大個咗先知道有夕陽之歌
雖然聽落係千千闋歌好聽啲,冇夕陽之歌咁灰;但係夕陽之歌配合埋梅姐最後行上天堂嗰幕真係好震撼,所以去到依家,千千闋歌只會聽一兩次,但係夕陽之歌可以無限loop,聽到音樂都係唱斜陽無限先
千千詞# 簡單敍述式 非常淺白易明 最快能普及傳達

夕陽詞# 以文字作畫 意境深層次好多 觸動到最深深處
佢呢陣把聲都老
但老得嚟都唔好聽
近藤真彥正一冚家剷
08年果期真心唔得
林憶蓮風格多變好多
陳慧嫻讀書前到讀書後仲loop緊嗰種曲風
以陳慧嫻好勝性格應該無咁易退出,但遲早都係俾林憶蓮爬頭
但電影無拍衰佢,無拍衰都唔用得原名
但近年唔知係有修音定係點
都唱得幾好聽
空想來講, 慧嫻應該可以稱霸 90-91年, 跟住應該憶蓮92-94, 跟住就王菲上位
可能得閒D 練返歌 養返聲掛

08果期feel到佢好想谷返人氣 想出嚟紅返
但完全冇可能 能力同狀態完全唔係果回事

反而而家唔洗chur就好返
https://youtu.be/JUXDPePx0AE

最後一場係咪驚佢頂唔順,所以搵班徒弟出黎傍住?
人渣中嘅人渣, 超越到成龍
80年代全日本最正, 最善良溫柔, 一代歌姬中森明菜畀佢侮辱到地底泥咁
千千講嘅係離別,夕陽講嘅係孤獨
淨講歌詞兩首不相上下,但係梅姐同首歌因緣更深,夕陽歌詞更加係唱出咗佢自己的人生,所以藝術層面我揀夕陽
其實邊場先係最後一場
一直都覺得係佢自己行上去再轉身講bye bye嗰場
最後一首歌都唔係夕陽之歌, 係 珍惜再會時
夕陽之歌要配番英雄本色三至有真味道

個人就喜歡千千
我意思就係梅姐唔係想平凡
而係想一直發光發熱發亮
但遺憾佢唔夠時間

但夕陽之下意思似係唱到老
忽然覺得因為唱歌令佢冇左平凡的時光
然後悔不當初 寧願當初唔唱換回平凡 結婚生仔
但我印象中憶蓮係無攞過cctvb最受歡迎女歌手架wo,咁92-94邊個攞?
兩種個寓意唔同。個人鐘意夕陽之歌
cctvb 90-93 葉情文, 94王菲
千千易上口,容易d流傳
夕陽歌詞意境豐富,要靠梅姐絕唱先多d人識
憶蓮同cctvb關係好差咩,點解死都唔肯俾佢
千千詞幾膚淺
適合後生聽

夕陽詞深刻好多
有經歷越聽越中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞