夕陽之歌 vs 千千闋歌

232 回覆
1324 Like 617 Dislike
中港台歌后都係林憶蓮吧
黎瑞恩根本係陳慧嫻既copy, 第一隻歌 發誓 特登揾返安格斯包辦曲詞
夕陽
英雄所見略同

因為之前另一個po 有人踩林憶蓮
挖返遠古啱啱出道俾嘅笑唔識唱歌嚟話林憶蓮唔勁
所以先問清楚
黎瑞恩把聲擺明想扮陳慧嫻 但係悶版嘅 媽呀 佢唔唱好過
葉蒨文最紅嗰年係1988,根本91 年林憶蓮已經過左佢頭,91 年葉蒨文得半首歌入十大勁歌,最後都夾硬俾最受歡迎女歌手 佢
林憶蓮叱吒女金, 台灣金曲歌后, 我是歌手歌后, 星加坡歌后, 都未計巡迴場數, 一隻國語碟都賣過百萬隻, 點比
個組合好正
冇錯,當年移民臨走唱千千,喊到仆街
你梗緊未睇過以前無記歡樂今宵一向係咁玩法
88 年之後林憶蓮已經去左另一個層次,好清楚知道自己要乜,但陳慧嫻就明顯依靠住歐丁玉,可能慧嫻89年後就收山,所以無憶蓮諗到咁遠,淨係city rhyme已經plan緊3 年既野,90 至 92 年憶蓮幾乎每幾個月出隻新碟,每首歌都夾隻舞,呢方面慧嫻定葉蒨文都做唔到
以前好多歌都有兩三個改編,好平常
夕陽之歌有feel好多
頭兩句已經好正
斜陽無限 無奈只一息間燦爛
有冇聽過死人唱歌?
慧嫻的確係想急流勇退, 讀完書再復出就後話, 憶蓮果期音樂同形象明顯受中森明菜 "Crimson" 依隻碟形響好深, City pop, 都市獨立女性, 不倫戀, 婚外情
好在憶蓮之後爭氣
千千厥歌較有親切感,慧嫻又唱得好聽d
梅姐之後林憶蓮係中港台最大成就
夜機純愛情,千千包羅萬有
真,我都係唱完走佬
夕陽
睇埋最後一次夕陽之歌+好有氣力咁講Bye Bye
完勝
原曲其實係梅豔芳個日本人男朋友唱
?????
佢有唱過喎 係有啲失準姐
https://youtu.be/yM9zEjGPdeA
世紀人渣 孖池 近藤真彥
最後一次演唱會既夕陽雖然聲麻麻,但梅真係唱出成首歌既味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞