(圖)去完M+ 呢個地方,好大感觸。

369 回覆
3772 Like 58 Dislike
如果要比錢睇你會後悔
同藝術館比人哋做得仲好
BLM
去左 8成都係大陸展品
可能外國藝術家都唔想放野係香港擺
睇吓到時有無咩吸引嘅展品再決定
暫時都無意慾去
太多人 唔想去睇啲人打卡
係修養
成班單身毒撚唔抵得人有女
好多大陸藝術品,好多大陸人,成間野好似大灣區藝術館咁

同隔離香港藝術館差好遠
又關港女事
全世界啲女都係咁架啦
未去過旅行?
你覺得到時要收錢啲嘢就會upgrade咩
班仇女撚係咁
但打飛機又係j女
gym bro
共產黨個展區唔洗去啦 你地去行呢區咁白痴?

有其他裝置藝術睇 大型繩結個度
雖然唔係學術台,但都認真覆你

早前已入去參觀
佢係將香港,本土作為一個元素同主題,e.g.曾灶財係一種表現香港一部份,某個時間嘅香港係一部份

以元素為先決,你睇完唔會拎到共嗚感
(因為藝術嘅詮釋係藝術家以主觀角度去演繹客觀嘅事實,哩樣嘢有時可以好無情,但的確對於該年代或該事有connection)

另外,我相信M+係想以國際大都會咁將不同形式嘅藝術品呈現俾觀眾
但係量多好似無乜點分類,作為常設主題黎講太過雜
令到某啲作品好eye catch,某啲作品被忽略
或者造成眼睛疲勞

而有啲,用現今欣賞角度嚟講係會令人難以理解
好似好多人排隊入場睇嘅壽司店,入到去只會係3秒睇完,唔會留意細節、動機哩啲所謂「虛無縹緲」嘅概念
又或者成日都有人話:「我都畫到啦,咁都係藝術品」
(咁哩個欣賞角度就係教育問題,又唔關M+事)

免費入場令多咗人接觸藝術係好事,但接觸完理唔理解又一回事
最後會變成打卡勝地亦都係預計之內
(當然由普普藝術時期開始到而家科技普及後,當代藝術形式上都有轉變,都要依賴「打卡」哩樣嘢)

至於你話嘅中國藝術家,佢入面都有收錄
好似艾未未、後生啲有曹斐等
但受打壓哩啲或者政治意味濃啲嘅相信唔會有,最多有擦邊球去講自己有幾國際性同開明

利:短期太多人唔會去住,佢又戇鳩鳩假期唔延長時間
如果有專題展覽就睇下吸唔吸引先再去
正常會定期換展品
純粹宜家無野啱睇 + 熱潮多人
啲嘢唔會upgrade
但起碼冇堆人喺展品前面影完又影
搞到你想靜靜哋睇都唔得
好得意
好想搓佢塊面
明明有兩條女幫個男朋友影緊,
都可以淨屌女人
未見過
喺果到番工日日都見啲情侶黎依到影相 影婚紗相都有
再扮女人我就打死你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞