(圖)去完M+ 呢個地方,好大感觸。

369 回覆
3772 Like 58 Dislike
咪咁大怨氣啦
疫情無得去旅行
影下相姐
外國近年都有咁嘅方向
香港人唔太接受新意念
唔敢當
只可以話M+算新仲有好多可塑性
我諗過多幾年營運或者搞個當代藝術家展覽先見真章
而最戇鳩鳩係星期六、日開咁短時間
係撚蝗語台灣一早都大把人用
啱呀
保安又嘈 參觀廢老又嘈
嘈撚過街市
如果諗住睇展品嘅 呢排都真係唔好去
睇完你講我都搵左段youtube黎睇,雖然封面似係講打卡但入面係介紹展品
https://www.youtube.com/watch?v=wD_6l1HWey4
你去ig search "timable" 佢間中會有其他藝術展推介 不過果啲就比較冷門同少人去 分分鐘仲高質過M+

佢啱啱開幕果陣去過M+ 唔係講笑 完全冇藝術氣氛 我都唔覺得啲人係有心去睇果個展覽
仲「港英」時代

「港英」係支那貶稱 出自「港英當局」
好心蚑那仔二號就返鄉下
唔好出嚟丟人現眼
ig page "timable"間中有唔同畫廊推介 你睇下果啲去過未
真 環境又嘈 都未細睇就開始俾人趕走 不過免費入場係咁上下覺得自己浪費時間去 真係打卡仲好過 還掂都係咁落
佢係咪新一代賭撚二世
台灣人用最多蝗語國語同普通話係好類近 慣用語文法句式乃至gimmick幾乎睇唔出分別 講到好似得香港有蝗化問題台灣無蝗化問題咁台灣人用優化你用唔用?台灣人食屎你食唔食?
咁就代表擦邊球係蝗語?
照你講法 層主用「擦邊球」都無問題 應該無冤禮你掛支那仔

支港夾雜都係歷史趨勢 語言本來就約定俗成 記得融入國家

層主用蝗語 我不過都係點出嚟就算無追住佢唔放 而係一直同你班on9仔玩
你條on9仔仲拎層主出嚟「無辜又無奈」
層主畀你利用做擋箭牌 仲要自我感動 就真係唔荒唔「無辜又無奈」喇
熱漲冷縮
擦邊球原來唔係蝗語
大師教我
等我日日用多啲先
維基網上用語列表都拎出嚟
不如搞個香港網絡用語列表 睇下cov唔cover得曬
第一同最尾果張似港女

其他係中國女人同中國男人

未去,我覺得樓主果幾張相都可以擺入去

#6巴打總結得好好
咁又好過你咩reference都無既
成日見你地呢啲乜鳩都蝗語既傻鳩炒車都算搞笑
前排先見到個連"A片"都話係蝗語話以前未見過
但10幾年既高登已經好多人叫A片
其實我都講咗我辭不達意
唔想因為咁影響大家討論嘅雅興
見大家繼續爭辯只係道出大家對保留本土文化嘅心非常強烈
大家都係好人嚟,免傷和氣
下次我用字好啲,少啲誤會
層主分享係好事嚟 我都係順便指出
又牛仔嬲
Share個幾有意思嘅台灣網
https://artemperor.tw
佢都有好多華人地區嘅展覽介紹
無留意咩資營運,但佢啲專題學到幾多嘢
希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞