(圖)去完M+ 呢個地方,好大感觸。

369 回覆
3772 Like 58 Dislike
你要杜絕曬啲打卡撚就冇乜可能架啦但錢已經用黎篩走一部分入去混吉既人 點都有啲作用既 因為廉價既野根本冇人珍惜、欣賞

但好似呢個M+咁 一免費入場我第一次睇個展都好似趕頭趕命咁 應該話根本係打卡聖地 樓上話係街市咁真係冇錯啊
講起個展,垃圾到,用外國搞嘅想呃鳩人,仲要有舊巨大耳仔sculpture 俾人打卡,中撚曬伏
支那仔
睇有三星居民
做工程界都知呢啲樓都係俾人打卡架啦
即係私樓, 搵多過2萬, 去打卡扮睇藝術品就唔係虛榮心?
明明就乜樓乜月入都有虛榮港女去打卡扮睇藝術品
見到你話「我都畫到啦,咁都係藝術品」
但係有啲真係就咁一大幅純色嘅野掛喺到
依啲到底可以令人點欣賞?
tate modern勁好多

策展方向就可以討論嘅,但一個先天不良嘅博物館,要同tate counter就……
唔洗喎
如果單純一隻色
咁要睇吓藝術家本身係咪有任何主義去主張
好似極簡主義咁,將所有嘢壓縮到用最原始去表達出嚟
而引伸一個象徵物,即係好似符號學咁點解心形就等如愛?但淨色係好難有哩種象徵嘅聯系(因為太空泛)
你見到隻綠色可能聯想森林,但綠色可能又會聯想到母愛,咁哩樣嘢可能每個人嘅聯想同埋表現力問題,所以極簡主義要解釋同埋領悟好留有好大空間同留白,情況就好似超現實主義點解哩條線就代表哩樣嘢?有時睇藝術就係享受哩種聯想嘅過程

有啲岔得遠,總結係要睇藝術家本身背景
睇佢點解咁表達(or吹)
睇同觀眾connection
但因為藝術圈嗰種拍賣交易包含炒作(由1900年開始已經係咁)所以有時係名過其實或者靠名氣你覺得驚為天人
我自己個人就唔係好buy contemporary art
覺得好多都一係食名氣一係靠吹水
以前啲畫真係可以欣賞個人嘅畫功構圖咁樣
正解
文藝復興時期嘅畫作可以睇多好多宗教元素、筆觸感、構圖之類嘅嘢睇,可能係一段故事變做畫,要咀嚼嘅嘢多好多

而極簡主義嗰種connection就真係見人見致見炒作亦令人反思藝術嘅本質係咪真係咁遙不可及
所以先有達達主義、野獸主意直至pop art嘅誕生
記得之前有個藝術家拍賣自己啲屎
真,呢啲臭閪文化
一路渲染緊香港每一對情侶
我望側邊塊牌見佢寫住17分鐘就知道要慢慢企,好彩我入到去已經差唔多開始故事,故事之後係咁oh yeah十分鐘黐撚線
文化?
隔離西九自由約個草地場比政府反左皮
起撚曬垃圾建築
原本靚海景露天搞event場地都無埋,仲同人講文化
自由約係咪唔會再有
行一轉大概幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞