《永恆族》沒在中國上畫仍引發巨大爭議!

134 回覆
107 Like 16 Dislike
其實套戲從來都冇Justify日本嘅侵略
純粹係個黑人喺日本比人炸嗰吓先領悟到科技落到人類手中永遠都只會用嚟鬥爭
佢唔係針對美國炸鳩人令佢失望
佢係對人性失望
明顯佢對當時形勢唔了解 到左戰爭後期盟軍已經知道勝負係時間問題 佢地要算定戰後既形勢 美軍要盡快完結係怕蘇聯好似係中國同德國咁差隻腳入黎

另外 神風隊既機師係相當差 勁果D係中途島已經死哂 同埋到後期日本已經無乜戰機可以用 再加上零式戰機當時係空中真係同紙飛機無分別 相反美國強大既生產力同科技已經完勝左無資源既日本
封鎖日本咪即係創造條件俾蘇聯登陸
美國喺蘇聯有能力入侵日本前逼日本投降係佢地唯一選擇
45年8月蘇軍入侵北方島嶼
其實用既係美國送的小型登陸艇,因為登陸能量不足
被日軍反推

無美國幫手,T34再多都送唔到上岸
有marvel 個名幾差都有人睇
西線戰場已完點解蘇軍唔可以備戰起登陸艇?
封鎖日本咪即係削弱緊反登陸力量
此消彼長蘇軍入侵只係時間問題
所以美國先要及早解決
蘇聯至冷戰時間,東部都係欠缺生產力
你估工廠話起就起?

參考諾曼第,美英兩大海軍強國加埋都要準備成年
蘇聯要自力登陸日本,太難以想像

美國要速戰速決,原因除戰爭已拖太耐
的確有擔心蘇聯擴張,但恐怕不在日本
而在歐洲、中國
尤其中國,如果日本唔投降,蘇聯用攻擊日軍為理由,
起碼打到長江
1945年8月就係自力登陸日本
如果按你咁講只封鎖唔登陸,就係用美國嘅兵力幫蘇軍創造緊登陸條件,當過完冬天真係死咗過百萬人嘅時候,已經距離西線結束接近一年,要登陸遠不如德軍嘅日本完全有可能

打中國先唔可能
中國已經有共產黨,就算打完都要交俾中共,即係幫人地打江山,史大林先唔會做蝕本生意
目睹了廣島原子彈爆炸的場面後,他跪在廢墟前失聲痛哭,“我不應該把科技傳給人類,這樣的悲劇就不會發生了。”

全部都係黑人錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞