《永恆族》沒在中國上畫仍引發巨大爭議!

134 回覆
107 Like 16 Dislike
一班不撚知所謂剩係識雞蛋裡挑骨頭既廢物,叫佢拍套片來睇睇
咁應該卑日本統治全世界
佢是只是用槍炮殺人
所以迪狗尼D片 我一蚊都唔會比錢入戲院睇 成班都弱智
如果唔投原子彈
美國大機率會用傳統轟炸、水雷封鎖日本
唔使登陸,結果45年入冬,成千上萬日本人都會因無糧食運送而餓死
片中設定人類所有的科技都是一個黑人同性戀超級英雄傳授給人類的
----------

原來改到神族有分男女戀

Phastos 只負責智能同武器科技 , 應該唔係 「所有科技」
以日本當時風氣, 應該攻日本本土時候堆屍死守, 細路女人老人個個都上戰場
“作為日裔美國人,作為在日本有家人的人,這在我的人生和歷史中占據了很大的一部分。我們不應該回避人類的悲劇,它不應該再發生第二次。”“這是電影裏最能打動人心的地方,就是希望世界上所有的人,不分種族、出身、地區,都來思考這件事情,到底做得對不對。

做得對
唔炸就會一億玉碎
左膠出黎發聲未
黑人下跪喎
定日本人都係有色人種就可以接受
我係指,事實上美軍唔登陸、唔用原子彈
日本都係要投降
而唔同原子彈,死既人唔見得會較少

東京大轟炸,一樣死傷20萬人
較少人講既係封鎖戰
水雷+炸鐵路
所有日本城市都會陷入飢荒
其實果陣未投已經係咁
確實日本係冇反思點解法西斯主義同侵略性嘅狂熱民族主義係錯,只係反思「戰爭」唔啱,「打架」大家都唔啱,平民係受害者。

不過討論日本戰後反思無可避免會引嚟一堆小粉紅同韓國左仔,所以好難公道咁討論。
左膠d思路真係阻礙人類發展
永遠剩係識依樣唔特 個樣唔好
但就永遠冇一個實際可行既替代方案
唔放原子彈戰爭繼續死既人唔計?
如果係咁嘅話會陷入"講馬要跑得快過隻馬先有資格講"嘅死局
所以都有種睇法係日軍硫磺島戰役、沖繩戰役既堅守程度直接避免左美軍強攻日本本土既決定
兩粒原子彈既代價雖然都唔輕,但比起本土作戰全國變
焦土黎講已經好幸運
仲保障左日本二次大戰後經濟快速復甦既可能性
其實美軍都唔係重點, 老美要跨過太平洋 同埋有人命考慮 係日本堆軍國癲佬眼中仲有得打
但同一時間蘇聯紅軍已經準備打去北海道 直接殺落去日本本土 相較美軍 紅軍可以直接由西伯利亞補給 用人命堆戰果 加上所謂既精銳關東軍短時間內被打爆 日本係完全冇得打

投降俾美軍仲可以保存到日本,但投降俾蘇聯就會被赤化 日本文化 皇室會被消滅
再諗深一層,佢其實係一個幫美國整核彈嘅黑奴
一部分美國網友還關注到馬修將向廣島投彈的責任扣在了一個黑人的頭上,“你知道有什麼比廣島核爆能讓法斯托斯(黑人永恒族)更崩潰的嗎?讓他看到他發明的犁技術最終被用來奴役黑人。”“永恒族看了幾個世紀的奴隸製和殖民化,結果廣島核爆讓他對人類絕望了……”
從套電影既角度,個一幕都係想表達永恆族幫人類科技開外掛,點知搞到呢d 大殺傷力武器出黎而後悔

咁用廣島呢一幕係好有代表性

間硬拉落咩日本侵華又反法西斯有d 上綱上線
痴撚線, 無限FF
核武始終係可以毀滅文明既力量,同正常武器又唔同既
認同
d人諗得太多
使唔使加插三個鐘劇情講下日本喺二戰嘅角色先滿意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞