《永恆族》沒在中國上畫仍引發巨大爭議!

134 回覆
107 Like 16 Dislike
皇居以北嘅本洲同北海道會同支那冇分別
成億人血肉分離
老實講都軍民一體
兩邊陣營都唔會特登分辨,只係軍用目標價值更高
某程度係因為歐美可以從已完結嘅歷史角度睇
但於東亞黎講, 由二戰到冷戰延伸到今日, 成件事仲係ongoing嘅政治問題
真係拍咩都比人屌,有冇真係用心代入套戲先,永恆族睇人類同人類睇人類一樣?人類眼中:大量日本人被原子彈炸死,但係永恆族既眼中:好多人類被原子彈炸死,永恆族可能根本唔關心種族鬥爭既前因後果,佢淨係見到佢帶比人類既科技令好多人類係本來一直存在既人類鬥爭之中死亡
其實一直針對呢d種族黎分析既人,先係真正既種族主義者,點解係講日本人死,唔係講地球人死?
其實每次有咩大衝突,蝕底嘅都係平民。
二戰又係。80年代韓國又係。64。
就算2019香港都係。

真正要負責果啲好多時都甩到身。
例如石原莞爾,全斗煥,矮仔鄧。而家香港支那班官。
清醒
難。
雖然同支那關係交惡,但係大大個美帝唔爆,走去炸另一個共產同志國家,佢會俾國內同Eastern Blog屌撚到收皮。
上你老母綱 又用支那字
講到中國冇侵略過其他國家咁
東京大轟炸
有班上撚左腦既人睇乜柒都會帶有種族意識去睇野 見到黑人做衰野就會上綱上線到話你係種族主義乜乜柒柒 真係好撚黑人憎
如果無用核武 大家仲係用常規武器
會唔會有長時間無戰爭
美國嘅公立教育同埋主流歷史觀點都認為美國使用原子彈係錯
因為冷戰期間美國需要係亞洲搵盟友去制衡共產主義,但係因為當時美國仲有好多參與過二次世界大戰嘅老兵係極之憎恨日本人嘅,所以美國就像投放原子彈呢段歷史spin去日本平民好慘原子彈好唔人道,想將日本人講成係受害者去降低美國人對日本嘅仇恨情緒
直至到而家美國既主流史觀都係批評美國對平民使用原子彈

所以荷里活甚少電影係講美國同日本交戰
係得套珍珠港同埋近年有套Unbroken,但係主角係意大利人
冷兵器定熱兵器殘忍d?
而家d 理所當然嘅嘢俾d 死左膠賤種搞到亂撚哂籠,然後為嗌而嗌,偷換概念同茶毒大眾心靈,快撚d 落地獄啦
唔明有乜好爭論?佢都冇話美國用原子彈射日本係錯
/無歐洲咁多穩定盟友
一個蘇聯已經夠做,日本再遲啲投降渣都冇得剩
個人立場
原子彈決定係啱,但之後當中咗嘅人係實驗老鼠咁觀察記錄,好多睇住點死醫都唔醫下依part 有爭議都正常
倭寇最叻各打50大板
利申:未睇

對於神族嚟講
死幾多人、邊個打先邊個啱其實唔重要

但本身科技傳承只係希望有更好嘅發展
例如無限能源?

結果變成咗一種破壞先令人失望

就好似諾貝爾發明完炸彈諗住開山點知變咗戰爭用咁

失望都好合理
如果黑鬼為南京大屠殺痛哭又算唔算玉華
What if…..?
美國唔投原子彈
蘇聯就趕得切登陸日本
日本會分裂為南北日
跟住內戰
更可能統一變成共產日本

今時今日仲有日本人怪罪美國
我覺得都係

但就咁話原子彈戰爭係人類嘅悲劇
我就覺得冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞