有冇老餅記得四驅車有段時間好 HIT?

348 回覆
115 Like 4 Dislike
1991年四驅小子先係元祖,果陣仲係小學雞,記得原裝雙星炒到成$200架,自己買台灣版D款好樣衰$40,$50 架,屋村樓下Roller 場長期有一班細路玩。
改裝咩龍頭鳳尾,海綿軚,黑摩橙摩,平衡桿飛碟,齒輪 ling
走珠啤呤!!!
當年小學雞覺得好撚貴買唔起
依家睇返其實幾戇鳩,睇住架車轉圈又轉圈。但回憶中當年係開心既
屋企仲有㗎全新地平線係度,前兩年去日本見到返出即買
主角個㗎唔係就叫勝利者咩?之後係勝利者1號,佢老豆就地平線,肥仔就轟天炮,女就舞娃娃
仲記得後期老豆買左條老翻賽道俾我,有360度好似過山車咁,當年都要成$300蚊,以前細過冇iphone , ipad 玩下呢D其實開心好多。
記得主角果班有
勝利者,摘星者,地平線,轟天炮,舞娃娃
之後又有地平線(好似有2款),帝王號咁上下
玩四驅車樂趣係自己買配件改裝,改到部車又快又唔會飛出軌果種成功感
當年貨咗成千蚊利是錢買裝備
俾老母發現我咁快使晒就昆佢話買晒嘢食
佢信係真重笑𨳊我為食食𨶙咗條501

到而家重講緊
Super1 車底
鐵彈弓龍頭
雙層鐵彈弓鳳尾 (自己改裝)
散熱摩
3.5:1齒輪組
齒輪碌
自己用砂紙磨既原裝車碌
中空車軸
滾珠軸承
滾珠飛碟 11mm/17mm, 19mm
平衡桿
全銅導電片
同埋最緊要 1.25v 充電池

以前所有零用錢都係用係架四驅車度
不過都學識左好多基本機械原理同能量轉換知識
如果第時興返都會鼓勵啲小朋友玩
細細個車頭車尾落鐵片
撞爆人地貴車最開心
四驅郎-勝利者,超級勝利者
肥仔膽驅郞-火艷陽,新太陽號(大結局嗰集有)
進驅郎-摘星者
Punk head奔驅郞-轟天炮
輪子-舞娃娃
勝利者、轟天炮、摘星者、舞娃娃、火艷陽!

利申:應該冇記錯啩
動畫既帶貨力真係好勁
一套野播出就帶起到熱潮
四驅郎-勝利者,超級勝利者
肥仔膽驅郞-火艷陽,新太陽號(大結局嗰集有)
進驅郎-摘星者
Punk head奔驅郞-轟天炮
輪子-舞娃娃
奔驅郎部車叫衝天炮,做乜上面個個都記錯咗做轟天炮
其實咩陀螺搖搖四驅車激鬥戰車最垃圾都係車類
一定要個大型賽道
係喎😂😂😂😂自膠先。
我有呢部車,喺大家通街都揸勝利者/地平線/摘星者之下簡直係一股清泉🤣
四驅小子
但爆紅應該係四驅兄弟
旋風麥林同暴風超音 係無可取代 (加上個期仲有cyber formula)
依家有學校係教小朋友切四驅車 stem 課程
野狼火箭砲
公園滑梯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞