有冇老餅記得四驅車有段時間好 HIT?

348 回覆
115 Like 4 Dislike
以前所有細路唔玩iPad真係大把嘢玩
食屎啦一馬
超嘈 同埋個路軌好正
四驅車之後就係thomas火車頭(maybe)
之後搖搖 ,爆旋陀螺,tamagotchi,gundam

16 17年中學生有玩過下
啲零件對學生嚟講都幾貴
已棄坑勿相認
細個幻想可唔可以真車都係咁裝個大電池+大摩打而唔係入油。 原來姐係宜家既電動車
元州邨入面有個圓型廣場
個圈直徑有成10米

因為太多小朋友放車
所以加左鐵釘係邊位到

我諗係果度放過車 而家應有30歲

附近仲有一間廣榮興賣玩具
早期有條賽道係入面 多人過旺角
後期唔知點解無左 成個場少好多人
同埋細個試過有個同學老豆做五金舖,幫個仔直接用吸塵機定唔知風扇D摩打同電池改架車。又真係好撚快
當時真係必買
四驅車hit應該係90年代頭四驅小子皇帝開始
之後到90年代尾四驅兄弟麥林超音接力
一開始都覺得正
但好快意識到四驅車一定要有賽道先玩得太大限制

90年代果時大大架要砌果種遙控車先真係好玩(好係1:10?)
不過貴同hardcore過四驅車好多
我仲記得果時都係d球場問d大哥哥借已經砌好既黎玩
而家諗番佢地當時又肯借咁搞笑

到千禧年出mini z直頭神作
唔難砌 價錢合理
細細部又夠快又可以玩甩尾

而家佐敦谷都keep住有班遙控車手成日係度玩
有萬二蚊同羅頌華o既?
唔怪之得玩具有 自由皇帝 同 橙色火艷陽
巨霸號

細個無錢 只可以用雞摩打 慢到喊
童年真係好開心

仲有搖搖 數碼暴龍機 激鬥戰車 召喚王
其實四驅車會沒落主要係因為呃唔到細路哥錢⋯⋯每搞一次比賽都好大陣仗,啲陀螺攞個面盤出街就玩得
陀螺真心驚 成班圍住
撞撞下解體 又有人用長線 一野fing 埋來

最記得係屋企樓下啲棋盤到玩
你唔講都察覺唔到
細個老竇識個批發商。以前一部六$70地平線嗰啲,仲要買唔到,我。$30就買到返嚟。廿幾年前小學四年班銀包成日有幾百蚊,變咗成間學校嘅四驅車同零件供應商

Anyway細個發覺如果玩跑道根本慢過人就係冇得追,
一開波就已經分勝負
宜家啲人玩都唔見再用,全部用大直徑
超音號→先驅超音→暴風超音
JB快刀後繼好似係改革快刀號

蜘蛛果架叫黑蜘蛛,斑馬叫黑蜘蛛斑馬,好似係
比你咁講一講又好似係叫黑蜘蛛
佢後尾啲女好似係用斑馬蜘蛛
無人機可空中轉黎轉去
四驅車 平面 第一身vr咁玩 要好大面積先搞到比賽
我果架新火鳥ZMC擦膠跌左入床罅
之後無再見過
麥林號→勝利麥林→旋風麥林→快拍麥林
超音號→先驅超音→暴風超音→炮彈超音
火鳥X→新火鳥ZMC→火鳥展翅號
電斧號→電動眼鏡蛇→電動腹蛇

極速霹靂→重擊力戰車
麥斯極速→節拍極速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞