[40萬訂閱+follower達成] Pomato 小薯茄討論區 (12) (冰/童/麗英/J/富/肥蚊/朱mic)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
仲有肥研呀~~~
試當真唔少片都係亂拍亂cut, 下面就有成班fans 幫佢無限解讀背後意義變成大制作大意義咁
話就話試當真又紅又有CA姐首度獻唱 FH有當紅既MC 歌View數高好正常
但問題係Pomato個view數低得過份雖然詞曲唔係Pomato作 但有俾意見都唔定 風格好有佢地影子 輕鬆幽默 玩味極重
但view數證明大家唔buy呢類 (麗英D歌都有相同情況) 再同番好多年前Tonick首Last Christmas比 有少少比下去
導演有幾個 但真係冇提過其他編劇 應該都係主力富 JOHN都好似有時會寫下
短片問題呢度同FB GROUP都好多人講過
呢幾個月既短片亦睇得出佢地想改變 但感覺都係換湯不換藥
感覺去唔盡 劇情太易估 笑位偏向冷笑話

當試當真班人仲忙既時候 佢地都可以抽空試寫試拍
CA姐LOCKER阿慈亦都唔係讀相關出身
POMATO真係放膽D俾幕前創作
試當真D大片獎好多都係豪賢修ELLEN拎
但佢地都敢博 呢排試咩都得系列個收視都差 但就係有勇氣想試
反而POMATO好似有包袱咁

除咗合作活動 唔知係咪時間安排哂去實體活動 如果要犧牲拍片去做呢D 其實係消耗緊自己老本或者變左純靠綜藝吸引人囉
前日睇16:9,好似會同小薯茄合作,期待

好鐘意睇割耳君

註:呢條片未有小薯茄睇
https://youtu.be/O0-Uz-1FosE
有冇例子
我覺得好多都係.... 可能我膚淺啦
又唔好咁講我覺係兩種風格,小薯茄就故事訊息明確,試當真就訊息唔直接多啲想像空間。只係可能你鍾意小薯茄嘅風格多啲,冇話膚唔膚淺。
我copy翻隔離post我留嘅comment
上面嘅巴打討論 我唔逐個reply喇 一次過覆:
1. 個MV其實幾有心思嘅
確實sammy扮耶穌 最後嘅打邊爐影射十二門徒最後晚餐等等都幾好睇
不過 優點就係咁多
成首歌 不論歌詞 曲風 演繹方法 都勁似係比kolor更indie嘅indie band先會出嘅歌 難登大台
同埋我覺得今次尤其是係程仁富同麗英把聲完全唔夾
明明人富唱歌可以去高音啲 麗英可以好soft
偏偏個結果係一個勁低音一個又高音又尖
整體聽上去個觀感好差
如果有人富solo或者麗英solo版本嘅話
我覺得可以考慮下
2. 吾識問答大賽S3嘅整體view數都偏差下
上兩個賽季 未破40萬已經係唔及格
呢個賽季 過咗已經偷笑
所以end咗佢係正常嘅
同埋唔知大家唔記得咗定係點
最後一集有預告過話有新系列同埋新嘅問答大賽
我估應該唔止童童嗰個系列 亦都冇可能係9up或者全部系列都cut咗
所以到而家都冇咩消息 我覺得應該係因為呢排活動多 成日上viu 朗豪坊 各種客串 所以先將啲系列延後 可能想年尾比surprise大家又或者想幾個系列一齊出咁(冰戲富&發達&J女相隔唔到兩個月 partygame同J英第一集隔得一日 早就有先例) 所以等下先囉
3.關於短片問題 其實我幾認同巴打所講 個結局太容易估 最新教大嗰條片 阿冰鬧阿J嗰段 擺喺兩三年前其實幾有驚喜 不過反高潮真心玩得太多次 玩到有啲悶
既然今年有新幕前加入 咁編劇又係唔係要加下新血呢?
我見到啲新嘅幕後
一係就管理XXX YYY
一係就負責後期加工
反而「前期構思」嘅部分 e.g.編劇
一直都唔見有人員變動
阿富都做咗5年編劇喇 我諗都係時候加多啲人幫手
試當真有個好好既地方係佢有謝票場
比到幕後同演員分享返條片既背後意義同拍攝趣事
Pomato最近既薯茄送飯睇黎都想做類似既野
https://www.facebook.com/100044317935433/posts/448167963337131/?d=n
其實富哥都係暖男黎
好關心channel既女仔
可惜d女仔當佢係奇怪既細眼啊叔
係 個新節目係幾好不過下次可以同觀眾互動多少少 同埋好似你所講寫呢條片 第二條片嘅劇本嘅靈感 拍攝趣事 雪櫃冷笑話就唔計啦
反而我有例子 「一鏡學修」

呢啲又無得賴
隔離台豪腎咁多年積咗咁多fans
有啲fans 真係純粹鍾意佢地夠天馬行空地亂嚟
呢樣小薯茄一定學唔到 亦唔駛去學
係 調返轉我覺得試當真都學唔到小薯茄咁齊心 小薯茄真係有種超越同事之間合作嘅Chemistry
一鏡學修我唔係依度講咁多啦,我個人嚟講相當鍾意。
我都認同小薯茄創新之餘要保持自己特包,如果好似試當真條條片比人驗屍咁驗都幾麻煩
效果姐
話就話效果但我feel到上次開live啊J做吸柒機真係有啲唔開心
冇計pomato男性地位太低,同fh完全相反
FH live果時講左個mv係咩意思,MC同藍仔頭其實係同一個人,夢雨係分左手既ex,阿gi同hazel就係兩個代替品,所以同佢兩個做返d以前同夢雨做過既野想搵返個感覺
MV最高質係小薯茄
首歌就麻麻地
講呢啲“其實佢唔值”係冇意義,香港最大果個叫大j,講高質有排都未輪到佢,但係觀眾就係鐘意睇呢啲
首歌擺到明麻麻架啦 但我覺得係填詞同kolor 問題多d
因為佢地自己出果d 反而仲好

今次歌詞已經好差
Kolor 相比garth t 同 mc 完全低一班
結果出到黎就變成咁
Agger
試當真嗰條播嗰一下已經知道首歌會好聽
今次叫座力係一個問題 歌曲質素都係一個問題
不過算啦 反正都係一次性合作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞