[40萬訂閱+follower達成] Pomato 小薯茄討論區 (12) (冰/童/麗英/J/富/肥蚊/朱mic)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
其他兩台都有落番客串嘉賓credit,嘉盈咁瞓身小薯茄都唔落名?
ching 最尾credit 有喎
證明你冇睇晒個MV
無睇到credit screen sor...我係等直播時睇Description見到無客串list,好奇以為真係自己人拍哂,然後又見有客串...
程人富唱歌好好聽
曲詞都好正
希望同Kolor繼續多啲合作
好好聽
有個活動係重溫香港之80年,原來就係sponsor 美少女試身室旗袍個間sponsor
首歌同garth t and mc 果首比真係差d...
所以低view 好合理
呢個好似變咗YouTube 新趨勢
Channel 捧紅藝人後變成經理人公司推藝人出show搵錢,解決YouTube靠view同廣告搵唔到食的問題
熊仔頭推嘉盈,Arm channel推Ar Gi,小薯茄推人富麗英阿冰,試當真推ern9以外所有人
大家快啲睇viu歌手門有麗英
又無牙冰
咁解決錢途當然都好重要
但薯茄呢年出片個方向好似謎謎地

Ca姐豪哥腎仔3個成日出活動但成間公司都仲keep到出片量
小薯茄可能忙到仆街出唔到系列片
但啲短片睇返又無三四年前咁eye catching 可能睇耐咗估到劇情想點
試當真同pomato都係我好中意既channel
但佢地好多方向完全係兩個極端

試當真出片量多係因為佢地無限ot先做到
晚晚通宵剪片每星期仲要有謝票場都唔知有冇假放
反而小薯茄就明顯輕鬆好多
至少唔會個個星期六日都全office返晒黎

小薯茄做所有野都好穩陣
所以你好少見佢有公關災難
但當舊嘢開始技窮果陣就好難有新野推出黎
試當真就乜都唔理試左先算
好處係佢既可能性係好豐富
但唔好既咪係佢會奶野
開台一年d公關災難多到可以做到個show既劇情

而且有樣野係好耐之前高ling講過
小薯茄係一個整體
所以小薯茄既片你唔會見到佢credit 返邊個導演邊個編劇
咁樣好難請到啲真係有實力嘅人返嚟
長久以黎大家都發覺d片就愈黎單一化
大部分都係玩共鳴,劇情好缺乏張力
但試當真會知道晒所有片既後製係咩人
有某幾位導演拍既觀眾一睇就會知係好片
所以試當真後製入面好多都有拍戲拍據經驗既人材

我都唔想係pomato post入面係咁讚第二個channel
但小薯茄跌view既情況近呢一年真係嚴重左好多
D片質素下降相信大家都見到
我淨係講好說話只會害死佢
但睇到上星期個live都睇得出其實pomato都見到自己既問題
希望比d時間佢地可以改善到啦
我都唔想見到佢地變到啱channel咁
得罪講句小薯茄真係唔好玩音樂

要讚嘅係個MV好好睇好好笑
一貫燈光剪接好高質素

但有好基本嘅問題:
首歌唔好聽⋯⋯亦唔會煲好多次
程人富同麗英唱歌唔錯,但未去到靚聲,唔知係咪監製後製問題,佢哋把聲唔夾,有啲銀耳。明明之前佢哋啲cover我覺得幾好聽。
觀眾對象,我一家人都會睇小薯茄,但真係好難喺屋企開住電視聽屌那媽~吹響他
小製作還好,但呢條片花咁多心機成本,就真係有啲可惜
可能拍個Jingle Bells MV仲多人睇
加油呀小薯茄
歌又唔係小薯茄寫 詞又唔係小薯茄填
MV又幾好睇 唔知你點得出小薯茄唔好玩音樂呢個結論
其實佢哋仲有冇其他人專職做編導?
咁耐以黎淨係知導演高ling同編劇富
如果單靠一兩個人去維持channel五年以黎每星期一次嘅創作,咁俾個周星馳你都死啦
咁最後係呢個Channel度出片
同埋唔適合就唔適合
好明顯佢地係出一首輕鬆既洗腦歌,view數少只能夠講係Kolor 同小薯茄加埋既fans 唔夠另外兩首歌既歌手多

所以我覺得正正常常拍首聖誕歌就好
夾隊band 唔通唱聖詩咩 我覺得首歌幾好玩,MV 又好睇
應該啊john都係
而芳婷就負責綜藝果邊
但問題係成team去創作都唔見得好過試當真既片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞