見過一個人最多攞幾多本護照?

243 回覆
9 Like 109 Dislike
他是外國人入籍新加坡,還是出生就是新加坡公民?前者你點搏政府唔知?後者我可以特赦你不嚴謹的說法
正常人都有啦, 但我主要用国内通行多
個個comment提自己dse滿分 洗唔洗咁撚chur呀小朋友
活得快樂就可以啦 日日精神病咁
啲passport無錢就有用
大抽 我愛你!我全力支持你依法施政
讀到傻撚左
on9 仔 香港本身唔係"國籍",佢報有香港永久居叫身份,但唔知佢有冇報BNO啦 之後做Monkey國民,再美國生仔移民過去

三本有齊,仲諗緊用BNO visa 黎英國退休轉BC
成年之後其實簽份日本国籍選択届話自己會盡最大努力放棄國籍,日本政府一樣唔會理
幾多人講大話側側膊都唔信,係要同人拗
佢支+馬/新華人後代+黎左香港有特衰,識左個美澳混血,黎左英國N 年,有埋BC
好似係,佢只係我個客,我唔太清楚,但佢數護照果野我好記得
新加坡政府一定會要求簽證申請人提供護照。他沒有新加坡核發簽證如何進入新加坡成為永久居民和公民?如果他有提供香港特別行政區護照作為申請文件,新加坡政府必然知道他是中國籍,他申請歸化新加坡時新加坡政府必然會出具證明信給香港入境處要求協助他的退出中國籍/退出英國國民(海外)申請,開具退籍證書,當如是,他必然已經喪失至少一個國籍。如果你說他國籍「香港」是指只是香港永久居民而非持有香港特區護照,那麼你部分得直,唯他沒有因為和香港的關係持有特區護照。

交税點計?
見過有

日本
美國
英國
瑞士

都唔撚知佢點攞返黎
日本國籍係屬人主義
外國人就算係日本出生都唔可以取得日本國籍
而且日本不承認雙重國籍
而且日本係屬人主義
拎咗citizenship 後唔洗住喺加拿大
PR 先有居住年期要守
勁你少少,識人做高級狗
有6個國家護照,唔知佢點做到
1.香港
2.美國
3.英國
4.澳洲
5.加拿大
6.新加坡
大統華護照?
幾年前葡國公佈澳門超過16萬人有
有D人總係要死拗讀死書,讀書死咪呢D
咁你老豆係唔係81年前澳門出世先,係嘅佢咪就係因為依個原因有,你就因為你老豆先有而唔係澳門出世囉(假如你81年後出世)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞