進擊的巨人到底行錯邊步而被萬人唾棄

366 回覆
23 Like 222 Dislike
都係個句 講故事 要有跡可尋 先叫隱藏

你唔可以
寫50話艾撚係A 最後一話變B 人地問點解 你話之前隱藏咗就算
係人都識? 你自己寫個好爆既故事黎睇睇 結局唔啱自己心水 就變地底泥
睇法差唔多
篇幅不足 轉接突兀 情感兒戲
至少佢地兩個個狀態似係家人、朋友、戰友之類
三笠對艾倫有性趣都合理既
但艾倫就喺139前完全唔覺對三笠有咩戀愛之情
他只是個孩子啊
你搵個會地鳴踩晒全世界既十九歲比我
艾倫呢d係無表達
乜撚嘢捉字虱呀 你自己係咁講 你咪寫囉 無可否認巨人前中都係好撚出眾 你自己舉例講下其他好爆又爛尾既作品 有幾爆呀? 巨人後期係有爭議但一定唔係周街都係爛尾垃圾 有好幾集IMDb分數排頭幾 除左breaking bad根本冇對手 你點撚樣周街搵IMDb 9.9既作品呀?
鐵血朱古力本身就係on9仔嚟
只係作者隱藏咗
其實黑客流出個電視版結局合理好多
佢既論點係話巨人係垃圾周街都係 係人都寫到 我既論點就係巨人就巨人 唔係你周都可以搵到 仲有你上面個幾套 講影響 講內容差咁撚多都拎出黎講
覺得個情況好似自己(完全唔撚似)
其實求其改返好139話d對白都唔會咁差, 創狗傷害讀者,屌你老母
我記得有解讀係話,即使三笠愛著艾倫,但都可以靠著自由意志,去阻止自己愛既人做既錯事,去令尤米爾明白到,即使愛一個人都唔一定要無條件服從佢

呢個位我覺得正既,但我覺得可以表達得好d直接d

例如艾倫可以同阿爾敏講,呢個係佢同尤米爾既協議,去令尤米爾心甘情願唔再盲從弗利茲王既意願。咁故事就完整好多,起碼人地問艾倫點解要地鳴,佢唔使on99咁答「我也不知道」呢句野真係成套巨人既敗筆
仲要明明阿哥提出個唔差嘅絕育計劃,但佢堅持話唔得,要以自己民族發展為先,一個挑全世界機都制,原來只係個甚麼都不知道的on9細路仔
笑到我 條友重要扮智者話人睇野片面

艾倫10歲左右已經殺人 15/16歲經歷無數戰役 19歲踩死大半個地球人口

以上經歷都只係一個19歲細路唔知做緊乜既人生
咁你都識講係巨人fans,結局處理成咁,失望同惋惜好正常姐
其實係,我有幾個睇巨人嘅fd都有覺得其實香港人更應該會明白佢嗰種不明白,佢唔知道唔係真係單純唔知道,但我認為表達得咁撚隱晦,留白咗一大忽,導致一半讀者都覺得兒戲都係諫山創嘅錯

Btw我幾鍾意佢臨尾補鑊嘅加頁結局,有番佢嘅味道,只能話我冇悔睇巨人,但遺憾不能成為一套由始至終嘅神作
反而對女王有
感情線零鋪排,真係好過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞