進擊的巨人到底行錯邊步而被萬人唾棄

366 回覆
23 Like 222 Dislike
踩一半馬雷 然後坐低談判 武力震懾馬雷狗然後最尾一話送bitch去死 成個結局黑暗啲 應該除左左膠冇人會踩
點解
最on9係 兵長 都變埋左膠
反對 艾倫 屠殺牆外人
最後軍國主義 然後收皮 ,格局太高
最on9係
最後一集話係 三笠 令尤米爾 覺醒

阿爾敏:「點解係 三笠??」
艾倫:「我都唔知道, 得尤米爾 本人先知道」
即係 作者自己都解釋唔到
要用哲學角度去睇
同時間亦都要由人既角度去睇

首先艾爾敏問艾倫點解要咁做
然後艾倫答:我都唔知

人有好多時候都會有呢個思考模式,就係當一樣野諗極都諗唔到個陣就會選擇:隨便,是但
當做錯個陣就會答:我都唔知點解
又或者可以理解成:直覺

然呢個人類角度去睇哲學,就係自由意志同埋命定論
到底人係有自由意志定係咩都係由天注定?
艾倫就係呢一種情況
我覺得改由佢去阻止佢大佬引發嘅地嗚
最後俾條女殺咗
然後話我想破處,我想扑嘢
咁會合理好多
最尾完全係人格分裂, 自己都唔知想點, 為做而做
如果艾倫最後成功報復人類滅世成功
咁就真係神作
好多人都估係 輪回結局
因為第一集標題是「致兩千年後的你」
所以D人估 艾倫 其實一直係兩千年不停輪回
類似「命運石之門」咁

我覺得呢個結局可能更好
我覺得結局幾好
冇記錯尾三、四話開始有人反
到尾二就開始有風向
呢點黎講我又唔反感
問題從來都係一個接一個咁解決
艾倫解決咗艾爾迪亞人會巨人化呢種怪物咁嘅恐怖
後人要面對其他問題

呢個位我又覺得個寓意幾好
好認同 最後十話比我感覺好趕 同以前節奏差勁遠
之後先知作者真係趕收工
有交代原因呀

目的是 艾倫 自己做魔王, 發動地鳴殺人
然後 阿爾敏 等人做拯救世界既英雄, 去打敗魔王(艾倫), 拯救全人類
窩不知道
仲有時食設定
依家推論係頭痛 = 進巨+始祖改記憶能力失效
所以三笠成日頭痛係艾撚想改過去但係試左好多次都改唔倒 但係著墨唔多

我都唔知.jpg 應該多D描寫 寫佢點改過去
點樣改唔倒 然後變艾主席
再變左個撚線佬

俾多D爭扎好唔好
可能因為前段太神,令我覺得作者有咁既功力畫好個結局,所以期望值好高

依家俾我個感覺係作者連自己都唔知點樣去化解果個矛盾,所以畫到成個故仔虎頭蛇尾
部分巨人fans捧得太高啫,爛尾爛得咁戇鳩跌落「神壇」,接受唔到未屌到七彩囉
簡單講就即係魯魯修嗰套零之鎮魂曲
如果呢條橋冇出現過嘅話其實好睇嘅

不過十年前已經有套咁出名嘅作品用咗仲要大賣呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞