進擊的巨人到底行錯邊步而被萬人唾棄

366 回覆
23 Like 222 Dislike
唔係出唔出奇嘅問題
現實好多時比創作更不可意議
但係創作要講求吸引人
始祖個情況就好似偵探故咁
前面寫到勁迷離勁吸引
但係個結尾講原來只係隨機殺人咁
係現實會唔會有咁嘅case?一定有
但係如果放喺故事到會唔會好睇?
一定唔會囉
魯魯修咪神作
其實唔計最後幾話 真係近年難得一見嘅佳作 啲伏筆一路收得好好 劇情出人意表但合理 近年我諗唔到第二套漫畫做得到 但結尾竟然咁求其 有前面嘅質素無理由作者嘅能力係咁
艾撚: 我其實好撚驚
咁老實講斬頭kiss都係三笠主動姐
艾倫係嗰個情況主要係想三笠可以成長
Kiss理論上唔關艾倫事
艾倫嗰時得番嗰頭即使想拒絕都拒絕唔到啦
好撚獨到
眾人皆醉你獨醒呀
更加遺憾既係佢結局真係表達得好d就上神作
哦,唔撚怪得啦
你係圓桌騎士Lancelot 嘛
我呢啲世俗人無你咁撚勁架喇
明明知道,唔想講藉口

有d似
門徒:我唔知呀, 我唔想知呀, 做生意講供求, 有人買咪有人賣 ...
本來d人要睇血流成河
點知睇睇下變o左左膠文藝史詩
係愛呀 er撚
得罪講句
Falco變飛巨已經好牽強
最尾真係搞唔掂,你話艾倫平平淡淡俾人殺撚左都算,係都要佢保留返人性話唔捨得三笠 ON99
所有巨人都係始祖去整
始祖想佢飛就飛
依到我又有睇其他巨人系YouTuber講,喺三笠未殺艾倫之前,成套戲得三笠一個係從未成長,其他角色已經成長曬(除咗臨門一腳嘅艾倫,咁當時唔知),但三笠喺尾嗰幾集依然都仲係好似以前咁只能活喺艾倫嘅影子下,做艾倫嘅跟尾狗,成世淨係追住艾倫轉。所以三笠必須要成長,因為佢未來唔會再有艾倫,而佢嘅成長就係要親手放開自己一世追住嘅嘢,所以劇情上殺艾倫的只能是三笠。

依個係以作者構思故事嘅角度去講,但你都知艾倫嗰個全知視角,某程度艾倫即諫山創,所以喺艾倫角度睇佢都係設計一個機會俾三笠成長。咁正正就係佢要三笠放開佢,但自己又喺到喊住話唔想三笠同其他男人一齊,先令到艾倫一秒變弱智仔。但其實只係因為舖排太少所以先會有咁嘅影響,依種情節鋪排只要寫多十集其實都可以上神作,因為表面上艾倫好似一早變咗,但原來內心一直都冇變,不過真係要比而家多更多鋪排。
唔捨得三笠都算,佢之前完全無鋪排過艾倫鍾意三笠,結果結局寫到佢on9咁唔要mikasa有第二個男人
係咪淨係我先覺得得結局完全冇問題?
我個人覺得頭中尾段各有各好睇,係我心目中既神作
其實最大問題係套嘢本身都好畫公仔畫出腸
乜撚嘢設定、世界觀都攤晒出嚟講,解開晒一開始鋪陳嘅伏線位,驚死你唔明,亦要showoff佢嘅自己嘅鋪排能力咁
呢個亦即係佢成為神作嘅食糊位

咁個問題就嚟啦,本身其實好多位可以留白畀讀者去想像背後個設定,腦補之類
點知佢style係玩開乜都撩晒出嚟講,讀者其實唔使點樣用腦諗,剩係睇你講故仔就ok
咁去到咩鬼嘢始祖巨人、可以篡改回憶、「我也不知道」之類又變咗留白style,賴係玄咁(其實係添煩添亂,dont know do wt),甚至乎根本冇人想知佢想點,亦一啲都唔覺得神
亦唔係咩嘢會令你爆發大量想像空間嘅opening ending
呢啲end多數一般會有二揀一由讀者決定嘅效果,點知佢又冇,咪變咗爛
係,其實好多人都講衰係衰在結局完得太倉猝,同埋鋪排出問題,根本可以飛嘅位又係咁講,唔應該留白嘅位反而留咗一大撻,所以先搞成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞