【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十四)】

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
真係當香港人傻㗎喎。

大陸幾生緊乜事,當香港人唔知?香港同大陸有得俾呢班外資繼續錢?
咁撚大波
唔使講咁撚多。

夠唔夠膽開個盤,呢兩間咁有見地嘅外資銀行,五年內會唔會起中港市場有錢賺。
證明留島不留人策略成功
事業線係可以谷出嚟㗎
打針跟本偽命題。
打針打到死為止
氣泡
大陸係未可以唔要外資,外資可唔可以無大陸,如果答案係兩者皆否既話,共產黨一定比番啲狗餅外資,外資亦唔會走
仆街班死藍廢
\
大半上去叫雞
小半上去喂老婆
\

開關引毒好呀

03年19件教訓仲未夠乎

多謝燒生
Dismiss
錢係總有地方可以搵嘅。以前無大陸,華爾街又存唔存在?

只係呢個世界無乜人唔鍾意easy money。華爾街班人確實係最鍾意easy money嘅人。問題係大陸重俾唔俾佢哋入去領easy money,做乜要留俾佢哋領?

可以講,華爾街可以無大陸,大陸一樣可以無華爾街。
如果你有政府圖書證 可以上網睇到陶傑早期到近期既散文作品集

google「金閱閣」電子書 登入圖書證同密碼 就可以借佢既電子書黎睇
雖然佢d書圖書館都算齊 但勝在手機電腦都睇到
聽日搵下搽屎尾輪上去講兩句,等大家見識下大中華重有幾好世界丫。Asset management起大陸房地產將會搵到幾多錢丫。螞蟻、騰信、字節跳動將會有幾好世界?
師兄真係多貨,日本咁多上菜都要搵件咁嘅嘢嚟丁。

定係初初嚟香港,是是但但兩舊水都試返次陀地?
asset management 係跌都有得short sell 賺錢 唔係corporate management
佢無啦啦講句乜嘢唔做得,第二日就跌90%股價。班炒家真係咁神通可以唔損手?字節跳動同螞蟻唔俾上市,班友真係咁都賺到錢?

有無個portfolio望望呢種情況點short到錢出嚟?呢一行嘅嘢我真係唔識嘅。我好想見識下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞