4年前投林鄭一票,今引入海外醫生,方津生「太天真相信政府」

431 回覆
1262 Like 94 Dislike
信你天真嗰個都天真
攞咗咁多着數 E家想洗白 乜都賴晒政府
不嬲都係燒到自己先出聲

遲下搞丁權 農地 丁屋 你睇班圍頭佬著唔著白衫去犬舍打狗
扮嘢
睇到班藍屍醫生要打爛個飯碗真係心到涼哂,支持引入海外醫生
為左自己利益,令D 醫生咁長工時,病人排咁耐,又唔會影響醫療質素?
屌你垃圾醫生貪得無厭,不理民間死活,只顧自己謀取暴利
蠢同智障係兩個層次黎架醫生,你呢啲點會只係蠢
遲早變dse水泡科 18分就有得讀港大醫生
典型反送中藍轉黃,都算係victim 黎
石頭砸腳
咩hkam改下準則咪得囉
第一日打橫黎咩
醫科生就最大影響,基本上宜家已經做緊專科嘅醫生唔會太大影響
佢係醒既就應該問下二家姐777靠唔靠得住
黎智英真係無提倡港獨
佢只係推動推翻中央政府

同埋國安法立左法後
你講呢堆野
有鬼用咩
說好的一門八傑呢
算唔算臨老失節
因為藥理學。

佢哋比藥你食,起碼你要食250mg 撲熱息痛,唔會鳩要你食500mg 。亦唔會鳩開抗生素。咩話,紅腫咗,食兩劑阿莫西林先啦。

外科就唔會因為你做做下手術,因為麻醉錯鳩咗分量,搞到半醒又冇郁唔到,持續痛苦。
梗係架
公立醫院 1日睇20-30個病人 vs私院2-3個病人

人工仲要私院高 就係要加大個醫生數量先有用
香港公院 醫生薪金已經世界top3 但係都唔夠私院
唯一方法就係海外輸入醫生
醫科學位好貴所以唔係話加就加 加上佢地要霸權
私人市場班人係最大得益
再講公營啲offer閪到咁 邊個會想留係HA
fg出去醫美診所前兩年都講緊坐底10萬加佣 輕輕鬆鬆
HA fg少幾萬 仲要做撚到仆街又on call

同埋不嬲都有人係大陸讀醫再返香港讀書考執業試
作為專業要考返當地執業試好正常
藥劑護士嗰時都要返香港考牌
佢宜家係試都唔撚洗考 cls
HA offer咁閪
忙又忙過人 人工少過人 工時長過人
又唔見出面醫美診所 私院唔夠醫生
發現自己做左傻仔
係傷心既
點可能係普通嘢,
師兄試過自己用刀切脂肪瘤。
佢仲有個做社工大粒既家姐定妹都係同陳方安生一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞