痴撚線,APPLE M1 MAX電晶體570億係RTX3090兩倍,仲多過A100

165 回覆
11 Like 81 Dislike
Server 最多單晶片電晶體最多就係a100 (好似係)

但係m1 無雙精度浮點
a100貴同要行三相

食電怪物

m1 max有a5000級但係整體耗電同價錢都平d,其實大學level嘅科研都幾夠用
個正常點會用FPGA route CPU
打到,無game 玩咁解
點會無,arcade 大把game 玩
但係佔左成個市場超過7成既利潤
主要係高端市場已經飽和
有對手威脅到佢舊肥豬肉既時候應該先可以逼到基曲岀番d好嘢
訂咗要下個月尾先到
有無打爆粒u先?
而家轉戰電腦high-end 同server 市場,搶晒d 先進晶片產能,對手永遠只可以跟係後面
其實係受限於x86功耗問題
threadripper 32-core 192億 要250w
整張x86 570億粒電晶體 應該要成3-400w
所以ARM係大勢所趨
俾人屌足咁多年,唯一可惜係HDMI 唔支援2.1同唔支援wifi 6
X86 其實都可以慳電,只係Intel 要壓榨剩餘價值,amd 又跟,另一方面用家個個都想超頻,無本生利,商人又點會咁好死緊係用賺盡佢,推推下去到越黎越高頻同大watt

我而家比粒30w 10核行2.0ghz 既comet lake 比你,你都會想盡辦法推番上去4-5ghz 黎用
真係要追 Apple可能連intel nvidia車尾燈都未必見到
你server唔會點理耗電 快一秒就快一秒 時間就係金錢
更何況server有好多野要睇 你cpu同cpu個communication ram講緊幾百gb起跳 pcie lanes compiler之類
我唔覺得Apple有決心係呢方面追 起碼m1睇唔到有諗過呢d野
重有未計double precision 做research一定要有 除非你只係做machine learning
如果arm係做得起 你應該見到周街都係raspberry pi cluster
Amd epyc粒64 core嘅咪行2ghz多d 比你升到4-5ghz 咪又係要等d ram
除左有個靚分打飛機 真係唔知有乜春用
巴打唔打機?高頻對打機影響好大
同埋epyc 都有turbo boost ,變相已經幫你超左頻
唔係點打
做scientific computing就應該知幾多ghz唔重要 因為個樽頸永遠都係係ram同hard disk度
其實兩樣都無咩所謂
有幾多game廠出完x86版,仲肯投資落少人用既mac,從新整多個arm版
裝Parallel Desktop 再裝 win11咪打到機囉
個個學你做地盤?⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞