痴撚線,APPLE M1 MAX電晶體570億係RTX3090兩倍,仲多過A100

165 回覆
11 Like 81 Dislike
iPhone 都係電話市場佔20%左右啫
跟本唔係咁樣計法

晶體管數同係咪application specifc都已經差好遠

唔通FPGA會慢過CPU咩
ios 同android 比較打飛機我都明白呢樣我都支持既作為ifan,但可以鳩撚到用粒M1同desktop比我就真係坳撚晒頭同desktop 無論市佔比、性能、用途乜柒都好,錯撚晒啊係
N5P 432mm2 wo,量大都唔會平過成本價啦, 新process一定貴,再加埋一粒過soc唔係chiplet,(良率去唔到8/9成)
但電話市場佢已經係頭三同第一唔好差好遠, 相反notebook 市場佢雖然增長勁, 但同頭三仲輸成條街。

當然iPhone 其中最大賣點係打機, Mac 就近乎冇呢個優勢,推到硬件咁勁但唔係人人受惠
良率未夠,又唔係廢棄品,改二級產品都得既(M1? or 其他)
baba 啱啱先宣佈設計咗粒倚天710
有 600 億電晶體

倚天 > m1max
2萬幾蚊買唔買到?
有24核gpu 版m1 max,外國有人比對放出既祼片圖,m1 pro 同m1 max 都好可能係同一粒die 黎,
M1 Max 唔係用5nm 製程咩?
反正22年第三季之前,應該都係Apple包左台積電5mm第一二階段既產能。

其他廠完成設計都冇貨賣
English! Dammit!
晶片規格層面出發,比較佢地電晶體數量

A100 係暫時最高規格既晶片

Rtx 3090 拎黎比較最要係因為多人識
本多終勝
M1全系列都係
嘩!就黎勁過40系
gamer: 打到3A大作未?
以前AMD嘅存在係因為得intel一間會壟斷

Apple應該coding方面都簡潔啲?( not sure)
Apple:你地班廠唔聽我指揮唔洗指意入我既平台
用黎自high,我擁有全世界規模最勁既晶片
Apple:我有得堆,唔比你堆
但係佢佔90%利潤
打唔到機 把撚咩
唔係專業用家
文書+睇片娛樂+打機
呢部機咁勁真係把撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞