痴撚線,APPLE M1 MAX電晶體570億係RTX3090兩倍,仲多過A100

165 回覆
11 Like 81 Dislike
但係台積電唔會因為你用途唔同收你唔同價錢,除非你係apple
比下跑分先 有得講
玩住 arcade 先ok?
雖然而家D卡炒貴左

但供電同ram 成本唔平

記得之前vram成本好似仲貴過粒核心
Apple最多只可以講自己係全世界規模最勁嘅laptop晶片
唔覺得佢會行入去server市場
明顯兩粒die嚟wo
Max多左倍gpu core, die size大咁多,個package都大好多啦
係咪唔識咩叫rosetta
跑cinebench cpu single core, 肯定大炒rtx3090 & a100
apple性能玩得起,d新game自然會出mac版比佢
根本唔需要擔心
驚就等m2 max d game跟哂機先買
Apple:想過黎都得,抽3成上架費,比我審查你遊戲內容,如果有辱支成份就下你架停你更

比左錢點算?apple:用家問題
吾識,可唔可以講解下
steam都係三成,公價黎
係epic先12%
用Xbox game pass 抵玩
會過熱
mac mini server
可以一世玩羅拉
核彈!M1 MAX晶片可以放109個AMD既ZEN3核心
https://lih.kg/2744192

又開個post 繼續吹
3080淨係粒GPU
M1 Max 連埋好多嘢...
打唔到機真係收皮啦 部腦可能一家人用 實有人用黎打機 連咁基本既野都做唔到
玩住 lol
https://www.google.com.hk/amp/s/architosh.com/2021/10/apples-new-m1-pro-is-chop-version-of-m1-max-die/amp/

https://architosh.com/wp-content/uploads/2021/10/M1-pro-max-MARKUP.jpg

理由係,係兩粒祼片照佈置除左下半部近乎一樣,同埋m1 pro 祼片照 下面gpu 核心太貼邊
一般晶片設計唔會咁貼邊

不過過多幾日有拆機片就知
頭一句啱,後一句錯

用FPGA place and route一粒cpu行到400MHz已經好好
如果a100 既話vram 會貴過粒gpu ,因為hbm 2成本高好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞