發唔發覺班護士特別鐘意講風糧

636 回覆
1325 Like 500 Dislike
咪撚玩啦用mt 同Nurse比…
Mt叻幾十倍啦 nurse 19分都入到啦
Mt幾百人幾千人簡一個,
用技能黎判斷價值嘅話 mt就係嗰行嘅專業、管理、關係、見識etc
你學幾耐「技能」都買唔到
講下都唔得 樓主惡撚到
都係分享下姐 唔鍾意咪skip左啲story佢
真, 有啲保安都2工, 3工
又唔見佢地會點講

做醫護你問我答
一人做晒兩樣咁
醫生就醫生,護士就護士囉,人地問你做咩咪答囉點解答醫護

其實都係資深護師叫護師姐,普通護士咪又叫護士。雖然唔知點解叫護師,明明都係senior 啲嘅護士
冇糧出有撚人返工咩
據聞護士特別多拜金女, 係咪堅???
講埋曬啲風涼說話
咪玩啦大佬,人地做到mt 要做護士要幾難呀東華明愛十幾分都收嘅時候,mt 會入唔到?人地唔做下欄野咋

去邊個國家都得,你岩呀但正如上面所講,護士咁易入呀,你想做護士移民外國,咪重新讀囉,護校又有,碩士又有,你想就得架啦

mt 係冇專業技能呀,但佢地要做護士,有所謂嘅專業技能有幾難呀?

利申:癈j護士一名
呢啲係咩價值觀嚟
都係為左錢啫
佢地對外會話自己好慘好可憐
打風都要返工醫護真係好辛苦好偉大

但其實識得多護士都知佢地不知幾想拎風糧
又有2倍人工多幾千蚊洗打風仲少d人少d野做
係醫院un un腳收錢

跟著見到我呢d言論又會再衝出黎屌鳩我地唔明佢地醫護幾辛苦
寧願唔要風糧辛苦錢黎
你on9?
fg 護士都3皮幾
做返三五年都近5萬
時薪2倍再返足9個鐘點會無幾千
醫護唔屌得架

佢地番工最辛苦,最值得加人工
On9 fg 係2000幾 上邊咪話左有咁上下年次先會囉 打風吹撚走左個腦?
仲覺得護士值得respect既一係本身做護士
一係本身唔熟呢行

我唔會話全部
但做醫療界既多數都知護士有大部分都好仆街
覺得自己份工係最辛苦最難捱好值得呢份糧
同時覺得其他行業人工低係因為佢地份工唔值
佢地個d嘴臉真係好仆街
就同上年啲老師講wfh好辛苦一樣
事實就係我識嘅老師多咗時間遊山玩水
女嘅就po多咗好多high tea相
所以一見到呢啲frd上網呻慘就會串柒佢
講慘,好多人肺炎期間無埋份工啦屌
就好似啲空姐特別鍾意講啲閪客咁 行行都有閪客㗎啦 咁滿意咪quit囉
打風前夕office一定有班撚屌似賭波賭馬咁屌風,好似屌多兩句就一定掛八號咁,又話咩「咁撚廢㗎個風」「打快啲啦我想早啲收工啊」

真係打風又要po ig 講自己去打牌 去朋友屋企玩 乜鳩「8號風球下的xxx」

轉個頭係到屌人係ig叫春打風有雙糧
唔抵得就唔撚抵得啦 鬼叫你冇讀書咩
你都識講fg都2000幾
咁普通護士3-4000一更有幾奇做幾年都已經有啦
人地打風食風糧唔講得?
打風番工加錢又好唔加錢又好,
都係份約寫明。
我幾萬好多?
咩諗法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞