發唔發覺班護士特別鐘意講風糧

636 回覆
1325 Like 500 Dislike
護士罷工捍衛自己權益都可以搞到分化
一話班護士叫自己醫護抬高身份嘅comment就勁多負評
不如姑娘您講下有邊行唔係咁
您個situation可以apply落好多行業
唔識咪問,既然你講到關乎醫療事故嘅
Senior又點會跌您呢
或者特登唔教你等你出事

我尊重護士呢個職業
亦都明白香港醫療制度下有幾辛苦
但唔好呻到比人伏左入行咁
相信好多冇讀nursing既人
都知本身個醫護環境大概係點
而且人工都係大家知道咁既高水平
唔認同

利申:係ot 同surgical ward 服侍過醫生,比醫生點唔止rn, 連apn 對啲醫生都恭恭敬敬,醫生對護士好只係人好,而唔係唔敢得罪護士
我做OT嗰時,醫生掟哂刀咁鬧護士,護狗變哂鵪鶉啦…聲都唔聲吓。
事實係上至醫生,下至HCA都夠膽屌護士。竟然自大到話醫生唔敢得罪護士,收返埋啦
其他行業做錯野係金錢上損失,醫療做錯野會係人命傷亡
你又唔好睇到醫護咁神聖,醫護都係人,都會有錯誤判斷嘅時候,當一個做錯,第二個跟住錯,第三個又發現唔到就會發生醫療事故
唔好咁嬲啦,做邊間講嚟聽吓下次比多$10貼士你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞