係澳洲住左4年幾 你問我答(2)

723 回覆
6 Like 8 Dislike
我大學成日去,又唔係好食,真係食 feel
好似話啲人去咗果間茶冰廳
可能我哋曾經見到,我又係成日去
我啱啱先個北歐鬼佬chur 完,大家都唔係母語,講到1999
我公司既鬼so far 對我都nice (睇落)
但個abc 明顯唔鐘意我….

雖然我另一半話佢條友似係對人本身冇禮貌
打到一半 send 咗,然後我打比老細,佢打條友又講到1999,我老細Lagos 人。我想講其實有乜好驚,做好自己本份,好多人英文唔係母語,唔明就去問,冇人當你 on9 澳洲始終係一個移民國家乜囗音都有
點解city 咁多阿寶係到鳩叫
有無飛去其他地方旅行
我覺得有時候呢啲係心魔黎 然後佢地都會覺得難approach
我番過黎呢邊呢段時間
一開始我都不停得廣東話既朋友
個心都好urge想識abc 但有時真係人夾人
然後係uni其實你鼓起勇氣主動同佢地講野
佢地係好樂意做frd
你驚 佢地其實都只係驚佢講野你唔明
如果你比佢地知道你其實係明白 好大部分都好friendly
我係uni識 同球會識
Join多啲佢地既活動
NSW啱啱先解封,之前lock 咗3個月
其他州依然close border
我上一次去旅行係同屋企人上年一月去 gold coast, 好掛住佢地
Covid之前呢有無飛去澳洲以外地方好似到到旅行都遠
我覺得同 abc好難fd,佢地好多永遠懶串講英文好快,鬼仔都冇佢咁快
雖然有個好 fd都係abc但佢好鍾意講廣東話
附近應該得nz同fiji
冇咩地方可以飛
我淨係識fish and chips ahahhaha
我自己基本上所有州去哂
Capital city爭 Darwin
都係,因為澳洲城市之間太遠
機票都貴,基本上冇乜競爭
今晚又想叫 uber eat fish & chips
又唔想煮飯
Home office. 好攰
Fiji 12月1開比澳洲
我岩岩樓下就有人9嗌 屌
我個 fd又係,好鐘意講,話要威比屋企人睇
我球會就9成abc都好friendly ge
你住邊頭啊~
我啊頭又冇話過我
有次傾過佢都話明我好多嘢唔識
因為我仲新 話欣賞我成日問嘢
同埋我地WFH 做IT嘢
佢都話好多時候都好難傾同解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞