係澳洲住左4年幾 你問我答(2)

723 回覆
6 Like 8 Dislike
咩科竟然NT仲易佢
聽聞係大陸人大老闆,曾經有香港人做股東。佢唔係茶餐廳叫冰餐廳就知瀨野

家下係城要食似樣既有九龍冰室,或者 Old Town。有錢食九龍小炒。別不同就收咗貔,個四眼唔知係老闆定係阿 Jur 就係 Old Town 做(唐人街巷仔唔係海傍果間)

打邊爐好運都唔再得(一開真係好掂,疫情其間開始插水)家下唐人街都無咩真係香港味道啦,始終香港人一早打散晒。

飲茶就去皇冠(大陸人開,唔知中山定邊)不過都係叫緬懷下過去已。煮意話唐人街會再開,不過都係唔知幾時。

燒臘係德記收貔之後已經無得揀,得皇冠或者泰國街入面間燒臘鋪(真係無野食先食),要食 takeaway 都可以去 Bathhurst Street 過左電車軌公園前有間香港人兩公婆開既 takeaway 舖頭。
飲茶我去開富麗宮
茶記就煮意或者九龍冰室,不過知道老闆係藍又搵万刀甲賣廣告之後冇去過
燒味真係冇間好,有冇 city或者東南附近好食燒味
皇冠老闆中山人
Cabinetmaking
NT 咁缺人手
乜野科都易啦,我成日叫d 朋友去NT 攞PR
bathurst st係呢間?
東南真係唔係好知燒味
有無睇過其實邊到多啲工?你諗住走regional 嘅去Perth 都得喎
Perth 同Adelaide 都有唔少😂😂😂
呢2度都好過去Darwin吧
NT比我感覺一有工請就留得低咁
打算去邊度定居
都未知呀 以前同老公喺Sydney
但如果for good就要等過黎睇下邊度搵到工先再決定
有考慮vic / qld/ tas
成千五兩千單 Vic 繼續 reopen 有冇少少unbelievable
其實都係跟UK US我諗都係會繼續reopen
佢有佢開,我有我繼續匿埋無乜必要都費事出去
除左超市同油站,我都諗唔到有邊度去
VIC係keep住升解封
人地係開始下降解封
降緊㗎啦 (好似) ,可能俾nsw攬炒咗條氣唔順,要開返嚟反攬炒
永遠大爆發都有 vic份
都唔知係人問題定州長問題
discord link invalid
其實2邊一樣啦,都係啲窮酸周圍散播先

警權問題嚴重嗎?會唔會改善?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞