係澳洲住左4年幾 你問我答(2)

723 回覆
6 Like 8 Dislike
澳洲有警權過大問題咩
聽講冇搜查令都可以入屋拉人
Hay fever sticks with me every fking single day
我又唔可以淨係講花粉 我只係極嚴重既鼻敏感患者
我都係
每次返香港都要食藥,要醫生紙果啲
係澳洲一次都冇
我係由出世開始困擾 家母又煲咩鱷魚湯呀果啲都無用
記得我小學既時候嚴重到 我呀媽帶我睇一個幾出名既耳鼻喉專科
個醫生第一句就問我 你有無吸毒 嚇到我喊
然後佢又勁撚柒大力 塞啲綿花棒入去攞分泌化驗
擔心左我好多日以為自己有絕症

但我唔否認佢啲藥係好有效 食到已家番過到呢邊
無得食
又發作 基本上每日都係咁 帶口罩果時特別嚴重
又未去到咁嚴重嘅,不過其實天下烏鴉一樣黑囉
https://m.youtube.com/watch?v=gfZFVel7Lrk
佢應該講緊Sydney Wentworth point入屋拉違反防疫限制偷走條友
問個小學生有冇吸毒咁搞笑
你啱,如果佢哋違反守則嘅話。之但係但係守則究竟點寫?

「CONSTITUTIONAL PROVISIONS

Australia's federal constitution does not protect fundamental human rights nor does it regulate the use of force by the police.」

https://www.policinglaw.info/country/australia

當然執行起上嚟又可能係另一回事。
唔記得咗係唔係啦,淨係記得之前有單新聞係講啲警察冇搜查令就衝入屋喺啲細路面前拉佢哋嘅父母。而俾人拉嗰對夫婦淨係網上號召示威啫,連示威都未發生就俾人拉咗。
其實gold coast 有咩玩
我成日覺得嗰度好雜
但係Qld D人好似都唔介意封關
有無浪滑
咪個幾個樂園加水上活動加行下山睇下藍光蟲?
另外d野幾好食
Le Cafe Gourmand早餐croissant同拿破崙係必食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞