準備睇精神科醫生

142 回覆
48 Like 3 Dislike
明白,多謝你,我會再考慮下
係指臨床心理學家?
sorry我對呢啲嘢唔係好熟
咁你需要既係新寄託同時間,而唔係醫生
咁你快D去睇醫生
抑鬰會越來越嚴重
開頭我都還打吓機
後來越來越唔想打
結果確診嚴重抑鬰症
我最怕就係又俾我搵到寄託,再loop 6年
因為所謂寄託對我嚟講,都好似毒品
同埋嗰種感覺又似鐘意又唔係好似,日日都若即若離咁,好辛苦
明白,巴打你都要加油
有低落過先證明到自己有愛過,
無愛過又邊到黎負面情緒?
情情愛愛就係咁,每段戀愛都驚受傷,幾時搵到真愛呢?
轉個角度睇,你用左6年時間去證明自己有幾鍾意佢,
其實夠了,依家係時候搵下一位了。
我記得上個月覆診既時候醫生同我講過,
睇精神科並唔能夠令你係陰影中行返出黎,
藥物亦都唔會令你變得更開心,更愉快,
會傷心既事依然會傷心,會開心既事依然會開心
藥物只係醫治你腦部某d平衡問題
多謝絲打
但係下次。。。
如果知道對方抑鬱或抑鬰患者
盡量唔好講類似:加油/努力/唔好諗負面野/開心喲
呢D對患者係好大嘅刺激
lm
做運動唔得?
流程同你睇普通醫生差唔多

都係問症+開藥,定期復診

抑鬱絕對有藥醫,唔使擔心
識主動求助係好事

試下表達出黎 唔一定係講 可以係其他方式
反而要抽離d睇連登就真
Focus落醫生到多d
連登係匿名放負能量既地方黎
香港地睇心理醫生好普通 唔係啲乜特別嘢
亦冇乜話特別流程
最緊要唔使驚 乜嘢都問清楚 (食藥 生活方面 etc) 唔使怕尷尬 大不了下次咪睇下一個醫生
係中環睇過半年私家
第一次見醫生大約用30-60分鐘黎了解你情況,
(之後每一次覆診大概每次見15-20分鐘)
然後同你講你既病情,之後會開咩藥俾你。
會分析啲藥對你會有咩影響或者改變。
雖然聽唔明的藥名,但應該係好過政府藥。
利申:見過人睇政府係越睇越無好轉過!!!
我係抑鬱+焦慮,個陣時真係幾辛苦下,不過知道自己唔舒服就即刻睇左醫生同做多啲運動,宜家個人感覺好左好多,樓主你都加油
有好多私家醫生都有睇情緒病,唔使轉介架
不過我淨係知自己住嗰頭邊個好
你留意下d e生有冇個qualification 係咩社區精神醫學深造文憑
就有架啦
拎張白卡 以後搭車2蚊
我好明白呢種感覺。

身高181cm, 幾年前最差時體重由180跌到140幾。
信仰幫到你
搵下蘇哥傾下計
唔好聽咁多呢啲嘢。
可以睇左私家先(始終快好多有得睇)
同私家講冇錢叫佢寫轉介信
拎轉介信去排公立
期間如果未排到就睇住私家先

好多人都係咁
加油
收到,咁祝你快啲走翻出嚟
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞