準備睇精神科醫生

142 回覆
48 Like 3 Dislike
Case 1
你私家醫生寫紙比你去專科
咁就唔洗由普通科門診開始睇
公家醫生會問下你食咗上一次私家D葯情緒上有無改善 有無想自殺 之後就同你講幾時覆診

Case 2
由正苦普通科門診開始睇 門診醫生會問你你發生了咩事 開血清素比你(例牌動作)。一個月後來覆診。覆到覺得D藥對你無乜作用 而你睇落好似越嚟越差 咁就會轉介你去專科
都一定會有呢個擔心,唯有希望食藥見效,可以慢慢減少份量直至停藥。
惡習深不見底,次數只會愈嚟愈多,頻率愈嚟愈高,再加劇我嘅問題。
明白,多謝巴打
收到
原來可以咁,多謝你
要判定你自己係咪有抑鬱,要先視乎你心情低落時受唔受控,
可否透過其他途徑令自己開心返,例如睇笑片,聽音樂之類
抑鬱係會對任何事都無感覺,無慾望,乜都唔想做,
鍾意做既野/食既野都唔想碰,零興趣,心入便係空洞到不安
唔洗客氣
睇正苦關於情緒有問題
會有社工跟進 不過你可以放心
你可以選擇不透露給任何人知道關於你的病情 所以你屋企人或朋友或公司係唔會知
到轉咗去專科 又會多一個精神健康大使跟進你
希望你唔使食藥啦,啲藥好多副作用
一齊加油
我當初經由社工轉介睇私家,可以申請資助,
社工跟我一齊去睇醫生,之後同醫生要求寫轉介信去正苦醫院專科睇,
轉介信交俾正苦醫院後,好快就排到期,
私家同正苦除左價錢分別之外,正苦既覆診時間較長,
同時亦都有機會係服藥初期要求你去驗血,
私家就開左藥俾你之後,若果有好轉就每次覆診問少少野,15分鐘內打發你走
如果你已經轉到去正苦專科,可以同醫生講想見心理專家,你就可以順便睇埋
除左精神科醫生之外
有冇聽過心理輔導?
有興趣都可以explore 下
我都唔覺得自己有去到抑鬱呢個程度,純粹係持續咁情緒低落,做唔到嘢,間唔中會喊。雖然係冇乜胃口同瞓得差,但都至少一日一餐,眼瞓極都會瞓得著。
咁就好
以前學校啲社工會共享case,真係有陰影
明白
明白 多謝你
要睇有無咩原因導致持續性情緒低落
有啊
開頭有搵學校輔導員,好似高級過社工少少
但硬係形住覺得佢唔想聽我講嘢,純粹係打份工啫(咁對佢嚟講又的確只不過係份工),唔鐘意呢種感覺,所以搵咗一次就冇去了。
其實身邊都有好close嘅老師同朋友一直做緊心理輔導嘅角色,係我自己唔肯行翻出嚟所以先諗住話睇下精神科醫生可摸耳幫到我
應該就係冇咗精神寄託掛?
我以前翻學只要見到嗰位寄託就會開心翻
而家好似又沉咗落水底
如果你對平時喜歡做慨野無晒興趣 情緒又低落 影響到工作/學業 胃口/睡眠有明顯改變 以上症狀超過6個星期 你已經步入抑鬱症了
如果係咁,建議你諗清楚睇唔睇醫生,
因為精神科藥物一旦開始服用,副作用同戒斷有排受
會唔會試下見輔導先
我都仲係鐘意煲劇打機,可以幫我逃離下現實嘅嘢我都鐘意
除咗呢樣其他都中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞