準備睇精神科醫生

142 回覆
48 Like 3 Dislike
想知個流程係點?

懷疑自己有少少抑鬱,個心好忐忑:一方面覺得好多人都唔好彩過自己,我仲食得行得瞓得,應該唔算係抑鬱掛?
另一方面又擔心如果睇完醫生都話我冇事,咁單憑自己又可以點由陰影走翻出嚟

(俾舊陰影困咗6年,最近半年冇咗精神支撐,就靠各種惡習死頂咗半年,感覺精神同身體上都差咗好多...)
巴打加油
你會去睇私家定正苦
預約咗私家,正苦好似要等好耐
多謝你
你指失戀之後飲酒食煙?
上連登唔好比朋友知id, 就可以暢所欲言
走去D天台扮自殺 唔洗1日就有精神科睇
私家我唔太清楚 sorry
都唔算係失戀。小學嗰陣爸媽關係由好轉差,日嘈夜嘈間唔中又郁手,情緒上開始有問題。
升到中學無端端開始鐘意阿sir,唔係師生戀嗰隻,似係想喺年紀比較大、比較成熟嘅人身上搵精神寄託,眨吓眼就過咗6年。考完DSE之後乜都冇晒,所以就咁樣樣了。

都多謝你
如果精神科醫生幫唔到手,可以試埋心理學家,睇下可唔可以幫你放低個心結🫂
唔使sorry,多謝你呀
不過介唔介意講下睇正苦流程係點?
我仲讀緊書,又唔想俾屋企人知,如果真係check到有事嘅話,經濟上唔允許我一直睇私家
咁如果醫生話你有事, 又點樣走出黎?
我又唔想扮有事,費事大話冚大話
加油巴打
可能靠食藥?我未睇過所以都唔清楚
之前喺學校有搵過輔導員,但廢的
新症通常會見大約1個鐘
了解你既背景 經歷,再對症下藥
巴打加油,我都食緊藥
一般醫生會比問卷你填
填完就問你有咩身體上唔舒服
之後佢會同你傾吓計了解你
會評估吓需唔需要驗血/照肺/心電圖
之後開D藥比 叫你兩星期後覆診睇報告 到時會問你食咗啲藥有冇反應 會調一調D份量
我諗直接係靠抗抑鬱藥
等你大腦正常分泌多巴胺之類?
但會唔會變成另一種精神支撐或者惡習?
最初既惡習唔係為左分泌多巴胺感到快樂咩?
同性戀?

暑假得閒會爬下獨木舟同行下山,開學之後就冇咩時間做運動。上個禮拜落咗樓下街跑,兜住個公園淨係跑咗一圈,個心已經好唔舒服,焗住焗住咁。以前都未試過
其實私家同正苦流程冇乜出入,第一次睇就會問你好多問題然後評估下你咩病,然後就等攞藥。覆診大概會問你最近覺得自己狀況如何,不如正苦攞到有排等,私家勁快,不過貴。而且私家覆診密啲,正苦就一個月起跳。
我係女仔
睇私家好似可以申請資助,不過我唔知要符合乜條件同點整,你應該可以問個醫生點整,因為我屋企人之前都係問完先識申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞