準備睇精神科醫生

142 回覆
48 Like 3 Dislike
睇醫生前我諗左兩年睇唔睇,
其實自己有無病真係唔知,
覺得自己有都應該去睇一睇。

個人覺得睇私家check一check評估下
好過自己估自己
可能俾一次錢就解決煩惱呢

又或者早啲前期就醫好。
之後有排出唔到院同终生有record
似係心理學治療會大幇助d。除非你出現幻覺幻覺,訓唔到覺,想自殺,咁呢d就精神科
可以咁講既,有動力有目標就唔會係抑鬱
吹大D
唔知咪鳩UP
Research suggest Depression係Therapy好過食藥
未試過睇
但係到都想同巴打講聲加油
以前自己都試過因為工作壓力而好絕望負能量
當然啦絕對無諗過想死
但真係日夜都會好唔開心
試過搵社工老師們傾訴商討近況與開心方法
所以再次向巴打講聲加油
有陰影困擾時不妨可以搵社工傾訴
同時係網上尋找正能量意見都得
仲有一定要與親友們長期吹水傾計呀
加油
Lm
正苦專科會收私家醫生嘅轉介信 排期同正苦轉介嘅一樣 好公平 去下面條 link 可以睇到你嗰區

https://www.ha.org.hk/visitor/ha_isf_result.asp?lang=CHIB5&service_code_id=460&service_type=SC&location=&service_item=23
睇過兩個醫生都話肯定冇抑鬱
唔想長期倚賴啲藥

試過入過抑鬱症post入面啲人負面到我睇咗幾個留言都頂唔順出返去
會睇情緒問題嘅普通科醫生/ 家庭醫生 喺經驗同知識上唔會夠精神科專科醫生多,而且抑鬱症對精神科醫生係非常基本嘅嘢
反正都係自己畀錢睇,睇個專科會好啲

精神科專科醫生嘅qualification 會有 FHKCPsych 同 FHKAM(Psychiatry)

希望絲打早啲搵到答案同埋走出陰霾
廢人,冇撚用

香港人人都壓力大㗎啦,你以為自己係被選中嘅一個?

呢個世界就係咁,唔鍾意你咪quit game囉
ON9 人人壓力大
知自己需要心理治療 去搵點解決先係唔廢
你覺得打機打唔贏就唔玩唔廢?
留意番
精神料醫生主要係讀用咩藥物
無受過臨床心理學training架
都唔識心理治療架
Psychiatry 係精神科, 讀醫科出身
唔關心理學事
唔一定,有啲有讀過心理分析心理治療
精神科醫生係要接受心理治療訓練
有唔少精神科醫生都有做心理治療
精神分析學反而好多臨床心理學家都唔識/ 冇興趣

樓主想知自己有冇情緒病,醫生會更適合做診斷,當然冇診斷(冇病)唔等於「冇嘢」,醫生會建議乜嘢會幫到你,包括輔導/ 心理治療
精神科醫生唔識心理治療唔緊要,
診斷完一樣會幫你搵方法見心理治療師
點都睇咗先
睇輔導啦
或者催眠治療幫到你
除非你睇私家,一入A&E admission 會寫suicidal precaution , form 1 2 3 入psyci, HA CMS 一世有記錄。 咩吹大呢?我做呢行
關你撚事咩毒撚
可以試下搵輔導
講出黎 重整一下 會有幫助
頭兩句已經錯啦
唔好害人啦唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞