由見工到簽offer 有咩野會特徵令你覺得份工有伏

240 回覆
263 Like 13 Dislike
見工會試吓約office hour之後
測試下間公司興唔興ot
有啲公司會拒絕630之後見人
如果放工後見都可以順便睇吓多唔多人仲喺公司同咩面口
如果7點幾8點見完仲成村人黑口黑面就唔洗諗啦
cpsl
Interview問家庭嘢
HR態度閪/串串貢
試過去塞車地區in遲咗兩分鐘,個hr閪女人俾說話我聽
可憐物質世界大多由一班動物掌控
想問下工作內容果part 佢唔講你去問
會唔會令佢覺得你唔了解佢間野啲業務、project
問左無死
除非你問本身jd就寫住,或者阿媽係女人既野
正常黎緊跟咩project佢到時先會主動講

但如果佢真係乜都唔講
你都可以問「主要」負責咩部份
就可以順便了解埋會唔會有人分擔職責
定會一腳踢哂
有啲工個statement係好rough
淨係講咗個性質出嚟 咩details都無
contract 冇排版 字都打錯
email冇proofread過
最後係咪祼辭
你鐘意埋頭苦幹定吹水釣魚
有,中咗伏,未走到
而家份工係伏到請我個line mgr佢自己未過probation 已走咗,見工嗰陣未察覺到咁伏

我而家根本走唔到,啱啱仲大病咗未好返手尾好長,唉,可能要死頂份工到出年,總之好慘,十月簡直大凶月,人生好黑暗
一定要Bookmarks
唔會,上司走咗之後,連上司個位都cut埋,總之唔好做細公司,workload 方面開完荒牛過咗最艱苦既嗰期而家已經好好多,但細公司連醫保package 都好差,個dept已cut咗3個人既位,cut咗上司個位公司一年可以慳一球,dept越嚟越少人唔會有得升ga la,我已睇唔到將來,都預自己係過客,唉,總之呢排好灰好黑仔心情好差,本來想年尾前唔要bonus就走,但而家想病好出年再揾工或裸辭抖下算,越講越傷心
幾長probate叫長
好多mnc一樣6個月probate
Notice都正正常常一個月
大把mnc 6個月probate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞