由見工到簽offer 有咩野會特徵令你覺得份工有伏

240 回覆
263 Like 13 Dislike
當然叫新公司俾
咁就一個月走得
如果夠牙力可以要新公司幫手俾
最伏既公司包括雀巢,6個月probation, 3個月notice period,一個clerk仔都3個月notice period,伏到爆
叫幾多都俾 巴打接左offer既話 捱一年走 出去又可以再叫過
又唔會,除非你裸辭完搵工,
正常都知現職好難有formal 既proof
你尻up以家幾多就幾多
對而再出高d亦都好合理
in你果條友黑口黑面,講野寸寸共,好似你係佢殺父仇人咁款。
1)睇公司格局 見到公司污糟 都知伏
2)見工好兒戲 即場話請你都伏
3)簽約得一張紙 好多嘢都好含糊就唔好簽
佢催你都好 都唔簽寧願搵過份
因為好易中伏 要你賠乜賠乜

4)閪同事
咁耐以黎淨係in過一份要check到咁密
直情check到中間裸左幾個月, 空白左都窮追猛打咁問
不過果份係大銀行perm所以都仲理解
之後都好少要齊ref check, 更加唔好講salary proof
可能我自己IT呢行最重要都係睇D野識唔識
講緊份工伏唔伏
關自己background乜撚嘢事
Benefit: MPF
[member]問你未來上司關於個位平時做嘅嘢想問得深入少少就左閃右避,因為佢唔識,旨意晒你自己做[/member]
正常收5點半/6點
個hr/admin 7點約先打嚟約interview
咁係代表chur 未必伏
有fd 份工係咁
雖然第一年比人discount 人工
第二年都加返比佢
由50/60 萬年薪加到近百萬
有勤工=伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞