由見工到簽offer 有咩野會特徵令你覺得份工有伏

240 回覆
263 Like 13 Dislike
幾錢個月 無4萬銀
2個月 notice 可以skip
見行過既同事用奇異既眼光看我, 佢地再立即跑去跟同事咬耳仔

就知係伏工, 例如上司好難頂, 辦公室政治, 個位走左十幾個人
除非你做到好高級

走要兩個月通知都係伏
全間公司都係女人,必走
試過唔係m級都3個月
多人吹水定多人做野先係伏
試過zoom in完隔咗成個月再打嚟約phone in 言談間都唔係in 係咁問幾時返到工 仲話希望快啲見到你
隔咗日就打嚟出offer 上網搵先知伏到仆街
老細拍膊頭懶fd
你?
job ad
Immediately available is preferable
Able to work under tight deadline and high pressure
Work life balance
Mpf

interview
女人上司面試你 沒戴戒子/一隻手戴幾隻戒指 冇結婚既女人一律避免奶過好多次 幾個上司都係呢d人
觀察下公司d人行路急唔急促
睇下係Open area定有partition
咩行業
呢d都唔知係咪有心請人 戲都唔交下
我辭職要3個月notice
佢炒我就1個月notice
試過極西嘅會打斷你講野
仲有就係遲入黎要你等既 一係佢冇咩時間觀念唔識尊重
一係佢就勁忙準時唔到
interviewer 未請已經俾說話我聽
後尾我搵到另一份工。
有另一個同事嚮果間野轉過來,佢話in唔成都係一件好事來
有冇諗過唔係working hour only其實重西
你做到in人個位就要成日ot in人
9 in 完隔日話請你
面試嗰陣已係咁chur你,話要求乜都要快,expect 要above average performance仲要長期ot,或者個interviewer 自己都每1至2年轉工,又問返個candidate點解做一至兩年想轉工,仲有港資公司通常都伏,例如Dairy Farm,惠康,放棄香港年青人間美心,sourcing,manufacturing,超市有關既行業,glassdoor評語都勁差

最伏既係上linkedin睇個line mgr之前返過咩公司,如果中咗大昌行,Neo Derm呢啲出名伏既公司,咁好明顯呢個line mgr做開伏公司,最重要係睇下呢個line mgr做完上述提過伏既公司之後有無去返正常公司,如果無既話可以考慮唔洗去見工

上jobsdb睇,假如同一間公司响一個月內請mgr, assistant mgr,senior 位,仲要大公司都經agent請人,都估到伏位
(1)見工由HR負責篩選,而唔係Department Head直接in;
(2)Interview內容同崗位做嘅嘢冇直接關係(即係想揀人多過能力);
(3)用表情、眼神、interview時嘅接觸感覺嚟做請唔請嘅決定,
而非你嘅portfolio同過往achievement;
(4)唔接受jumpy嘅人,只要做得長嘅員工(冇跳出comfort zone嘅個性);
(5)簽約時唔畀時間你睇清楚合約,不斷催促你簽…

仲有好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞