由見工到簽offer 有咩野會特徵令你覺得份工有伏

240 回覆
263 Like 13 Dislike
Aws?
HR約Interview時間時 已經幫你計最快幾時入到職
蚊型公司仲要分2日interview
咁係 mnc 樓主就唔會上嚟問啦
剩係福利年假都喺返到
全女人公司真係不了
入去第有一日啲同事好似好好有哂花名 點知係小圈子公司 長期上面1個經理2個舊人 下面個3個全部新人仲不斷轉
8號波果日收到offer係咪大伏?
第一 要睇senior位定junior 位,
你乜都無講好難一概而論

第二 佢果份係probate又長,notice 又長,好少可junior工作會咁,當然你做manager又另計
但唔會probate又長notice又長囉
但就算manager位,好多都係齋notice長少少
probate都係3個月就得
即日出offer已經100%係伏
越叫得親切就越恐怖
去勞工處搞唔掂就上法庭佢驚嘅話就庭外和解唔驚就打官司,其實理據充足個官通常都會判咗你贏
贏咗對方唔找數
可以搵破欠基金政府幫佢之後政府再追佢
真心唔使怕有時間真係同佢慢慢玩我之前都係遇過呢啲情況
不過因為疫情各種關係搞咗好長時間前後都差唔多用咗兩年最後追番晒全數不過係政府幫佢比
政府會幫佢比架咩
我屋企人驚告到佢清盤 佢資不抵債
最後我地連渣都無
佢間野又差緊銀行錢 又剩咁
你上網睇吓同埋問勞工處佢清盤政府會賠錢㗎當然你要申請
而家佢應承我屋企人每月找返8k-10k
屋企人又好似接受住先
睇吓你屋企人點睇政府都係和事佬因為最後一步先係打官司
聽人講好似就算和解左 對面應承左還幾錢 最後佢都可以唔還
係呀所以咪再多一步去破險基金
研究下先 thanks巴打
間公司係灣仔?
1 間公司勁up dup 勁殘舊,短期內唔方會發到圍
2 in完後即日話請你
3 jobsdb 會見到個job ad 長期 or 定期請同一個位
4 福利差 如 5.5日 無double pay/bonus, 7日大假 etc
5 老闆直接in 既都要小心,除非你見既係高職位,如果只係middle or junior 位都見你,間公司規模都有限
科學園都大機會伏?細公司唔會租個度掛?
好似要證明自己公司有攪科研同一定員工數先可以租 雖然都係可以作出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞