由見工到簽offer 有咩野會特徵令你覺得份工有伏

240 回覆
263 Like 13 Dislike
試過見完工仲未落巴士就打黎話請,後黎上網再搵,發現個job ad近大半年隔一排就出一次

點先可以唔中伏啊
你background夠勁咪冇人fake到你
一份工上年十一月走,到依家仲請緊同一個位
,閪中之霸
上到公司一望已經有個大概
由office裝修有無心思
幾多個人坐定係度
幾多人係埋頭苦幹,幾多係吹水釣緊魚

甚至份jd係咪樣版倒模
淨係hr in/department head in/老闆直接in
約佢時間易唔易 (working hour only?)
好多野判斷到既
份工點西法 成年都請唔到人
6日
痴線
上到去發現間公司個名同出job ad個名唔一樣
咁可能係趕住要人 未必係伏既
機場空運公司cs ,啲同事閪、地點閪、工時長、人工低

話返5日,原來星期六要返,閒時報返上午半日,屌佢老母,閒日最少七點半走,放半日做撚到夜晚十點,有閪假放,ot 得四草一個鐘,足鐘先有
長probate淨係得公營機構、院校、政府工同大ngo先會咁

普通工黎講
就算做到management 級好多都只需要3個月notice

簡單黎講即係你果份伏工
Notice period 兩個月真係伏到爆
痴線 六個月咁長
咪鬼做
Notice period 2個月我本來覺得伏,但宜家做落又無乜野
如果之後想轉工
個伏感覺就會出曬嚟
因為我試過 未quit嗰陣時interview
同人哋講話兩個月之後先OK...
即日話想請你嗰啲
仲有試用期內resign 要一個月通知嗰啲
所以...只可以先辭職再揾工...
通常會做一個月加補一個月錢
見工見到啲同事做到嘆晒氣
9見完份工第二日就問你聽日返唔返到工
唔係掛,返工定比錢
Ching 想問下hr in/department head in/同老闆直接in有咩分別? 試過有幾次都係老闆直接in
淨HR
in既過程你淨係接觸到HR, 埋牙做既野了解唔到
而咁都肯請你
一係佢是但請到個似人樣既就算, 係入面正正常常跟規矩做野
一係就入面爆緊大獲急住要條友執屎
總之都唔方好事

in完department head 先再in HR,
咁你見department head果round就應該聽哂請你返去為乜
佢唔講你都應該要問
你亦都可以睇到佢有無料到
通常佢點頭先會比HR處理, 呢D起碼雙方有了解同match要求先請
無咁伏

老闆直接in
首先就即係個老闆得閒易話圍,
通常公司氣氛都再融洽D,無咩規矩, 細公司/start up風格
再睇個老闆有無份落手做, 有既你可以當佢department head
無既話,呢D公司會鐘意培育人,
但要小心呢D老闆本身有無計劃同遠見,
跟到好老闆但係公司搵唔到錢都係會收皮

當然凡事都有例外,
但你去得Interview,
佢比你接觸得更多人去了解間公司,
同對面派愈多人花愈多時間去了解你既話
就點都比淨係派個HR有誠意得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞