[香港遊記]轉工期間嘅廢青生活

153 回覆
111 Like 33 Dislike
推爆你
目錄

Page 1 #2 [Staycation] 半島酒店
Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 1 #21 [鳩行] 中環鳩影系列
Page 2 #36 [行山] 香港仔水塘
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #54 [行山] 大帽山登山記
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] Holt’s Cafe
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 3 #56 [餐廳] 彤福軒
Page 3 #61 [Seacation] 雲頂夢號
Page 4 #78 [其他] A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰頭等艙美饌體驗
Page 4 #80 [其他] 回帶真。國泰頭等飛機餐
Page 4 #93 [Staycation] 四季酒店
Page 4 #99 [餐廳] 龍景軒 — 米芝蓮3星中菜
Page 5 #103 [行山] 西高山
Page 5 #107 [鳩行] 夜行山頂—附加香港夜景
Page 5 #113 [鳩行] 荔景站光軌
Page 5 #117 [餐廳] La Vache!
Page 5 #119 [行山] 樂富格仔山
Page 5 #120 [餐廳] Spiga
Page 5 #125 [行山] 龍脊
有冇中武肺?
早幾日有去過檢測中心,
見到有人rapid test positive,
俾職員趕走咗,
依家有啲喉龍痛
快啲搵快測包
Restaurant Petrus 珀翠餐廳
米芝蓮1星法國菜

又回下帶到上年五月嘅時候,
去咗港島香格里拉,
米芝蓮1星嘅Petrus食晚餐

餐廳喺酒店嘅頂樓,
要上去嘅話,
同住客一樣搭同一部𨋢,
可以欣賞到酒店中庭
嗰幅高16層嘅壁畫,
「大好河山」

香格里拉酒店嘅特色之一,
𨋢嘅地毯會show今日係星期幾

Restaurant Petrus
珀翠餐廳

餐廳門口

餐廳環境行華麗風格

安排到窗口位

不過就算冇窗口位都冇問題,
第二行枱係高啲嘅,
應該都望到風景

餐牌

今晚食乜餸

Amuse-bouche
有石頭嗰碟係帶子
另外嗰兩個撻係芝士綠豆撻,
同葡萄鵝肝慕士撻

仲有好多麵包

第一道菜
Tarbouriech Oyster
Cucumber/Caviar/Champagne
肥美厚肉嘅生蠔,
加上魚子醬,
配合埋雪成冰嘅香檳同青瓜醬,
係一碟好清新嘅前菜

下一道係Petrus嘅招牌
Red Prawn
Spanish/Garum/Grilled Bread
招牌不愧為招牌
呢隻西班牙紅蝦唔單止長過隻手掌,
仲要生熟程度啱啱好,
蝦味勁濃,尤其係喺蝦頭嘅蝦膏,
有叉㩒一㩒啲蝦膏出嚟,
用麵包點嚟食,
真心好味到上𡃤埋隻碟

Ocean Trout
Jerusalem Artichoke / Mushrooms / Madeira Sauce
呢道菜就比較普通,
我覺得份鱒魚有啲overcook咗

Beef
Swiss Chard / Crumpet / Bone Marrow Jus
可能紅蝦真係太出色,
之後嘅呢兩道菜就真係唔係太特別

Soufflé
Chocolate / Orange / Ice Cream

Restaurant Petrus 珀翠餐廳——完
如果係去檢測所以中,
真係好無辜
目錄

Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 4 #78 [其他] A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰頭等艙美饌體驗
Page 6 #131 [餐廳] Petrus — 米芝蓮1星法國菜
快測喺屋企測喎
之前去俾人深喉,可能喺嗰時俾人傳染
咁唔好去俾人屌鼻,自測囉
好撚有錢…
Test咗,中咗招,
三月頭仲諗住去L’envol,
依家應該冇lu~~~
lm
PCR test result sms 都收咗positive,
希望佢送我去隔離酒店,
順便嚟個covidcation
康得思酒店

依家已經成為社區隔離設施嘅Cordis,
早排中咗肺炎嘅時候,
真係想佢送我入酒店隔離,
Cordis或者Langham我都ok
青衣就不了
嚟個Covidcation

好可惜,偉大嘅政府,
點會理我呢啲蟻民
又得我喺屋企自生自滅算

冇得去酒店隔離,
咁就唯有post返之前喺cordis staycation嘅相出嚟

聖誕節時嘅大堂

雖然個lobby唔係話好大好grand,
不過呢個定位,呢個價錢嘅酒店,
算係ok,唔錯咁啦,
簡約,新淨得嚟,
又有啲藝術品做裝飾

走廊

入到普通客房
其實都幾細吓
張床有啲窄

香港(加油)poster

望返轉頭

Book咗相連房

因為酒店喺旺角,大角咀嚟講都算高,
望出去都幾開揚,
有少少維港景

日落

雖然間房偏細,
但係個景觀夠開揚,
所以喺房入面,
都冇話好焗促嘅感覺。

另外,房間嘅色調係偏冷偏白,
其實我係ok嘅,
不過就覺得好似同深木色嘅傢俬
同暖色系嘅大堂唔係好夾

總括而言,
呢個價錢(零房價),
咁嘅景觀,
又喺旺角咁方便,
入嚟hea一個weekend
係幾抵嘅

如果中COVID,
唔洗錢入嚟住仲正

康得思酒店 —— 完

下個post講用package啲dining credit
去食佢個自助晚餐
目錄

Page 6 #131 [餐廳] Restaurant Petrus — 米芝蓮1星法國菜
Page 6 #143 [Staycation] Cordis 康得思酒店
Cordis自助晚餐

Cordis間自助餐廳,The Place,
喺正酒店通往朗豪坊條橋嘅隔離,
好易搵到

其實間餐廳唔係好大,
一入去右邊係放甜品嘅,
左邊係放海鮮

海鮮有青口,海蝦,小龍蝦,
麵包蟹,虎蝦同生蠔

再上一次食就冇麵包蟹,
但係有蟹腳

海鮮係你要啲咩,
職員就執俾你,
呢度嘅職員有度好,
就係對啲海鮮毫不吝嗇
執晒落去隻碟上面

我話咩都要少少,
佢就執咗碟海鮮山俾我
(生蠔係我後加擺埋一齊影相嘅)

行過海鮮同甜品區之後,
就到左邊嘅熟食區,
同右邊嘅前菜區,
最盡頭就係刺身,壽司區

熟食有焗龍蝦同煎鵝肝

羊架,老火湯同燒牛肉都唔錯

甜品都做得好精緻,
仲好有聖誕特色

上次復活節嚟都有隻兔仔形嘅甜品

食到最尾,仲有火焰雪山蛋糕

呢度嘅嘢食當然唔能夠同啲咩米芝蓮餐廳相比,
嘢食種類亦唔係話超多,
但係大部分都係水準之上,
一餐可以食晒,
生蠔,蟹,龍蝦,鵝肝,刺身,燒牛肉,羊架,
聖誕節正日價錢都係七百幾,八百蚊,
真心性價比贏晒

個人覺得好過食半島個自助晚餐

Cordis自助晚餐 —— 完
明閣

Post開cordis就share埋好耐之前喺明閣食晚飯嘅相

門口嘅招牌

入面

呢餐飯嘅主題係龍蝦

前菜
明閣兩小碟
醬蘿蔔薑蓉龍蝦。至尊蜜汁叉燒

花雕蛋白蒸龍蝦鉗

原個椰皇杏汁燉花膠白肺湯

套餐之外,仲另外點咗佢哋個招牌,
龍皇披金甲
連皮龍躉肉,連蝦膠炸至金黃

香蔥油爆龍蝦球
惹味,厚肉,彈牙

蒜片 M9 和牛粒

上湯龍蝦炒麵

燕窩葛仙米燉雪梨

嗰時咁啱佢有做套餐discount,
成個龍蝦套餐,都係八百幾蚊,
米芝蓮星級中菜嚟講又真係幾抵食嘅

明閣 —— 完
目錄

Page 6 #131 [餐廳] Petrus — 米芝蓮1星法國菜
Page 6 #143 [Staycation] Cordis
Page 6 #145 [餐廳] Cordis 自助晚餐
Page 6 #146 [餐廳] 明閣 — 米芝蓮1星中菜
坪石邨

做嘢經過坪石邨,
影咗幾幅相,po埋上嚟先

坪石小巴總站影出去嘅彩虹邨

坪石邨

坪石邨 —— 完
又要推吓樓主上水
昂平露營

去得多Staycation,
都要玩吓人在野嘅

昂坪其實好似都唔係一個proper嘅campsite,
冇廁所,冇水,更加冇士多
不過有人揸車嘅話,
就唔洗行太遠,
落車行半個鐘就到

拎住食物,水,酒,營,
中途都係要抖抖

大金鐘

行到上昂平高原

開揚嘅山景

同埋西貢

全景

終於起晒啲營
(脷申,起營咁高技術嘅嘢,
我係freeride我啲frd嘅)

起得個營嚟,
都日落lu~~~

開始本肥仔最拿手嘅環節,

先有黑松露雞煲

再有冬蔭公烤魚

食食吓有golden hour襯托

嗰邊係咪AIA嘉年華

天黑咗 ,行開啲
向住西貢,放個水先

放完水又再食過
煎帶子同牛肉

天黑咗之後真心凍,
拎個睡袋出嚟當被冚
山上面嘅signal都ok,
夠stream F1

飲返啲熱糖水,
舒服晒

早抖,聽朝睇早出

第二朝起身,
Are you kidding me…

啲霧肯散未

勉強睇到嘅日出

大金鐘

純粹搬開啲個營for影相

露營早餐食公仔麵係咪指定動作

玩夠,收皮,執嘢,走人

一班frd鳩吓鳩吓咁露營係好玩嘅,
不過我都係prefer staycation多啲

昂平露營 —— 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞