[香港遊記]轉工期間嘅廢青生活

153 回覆
111 Like 33 Dislike
Support
尾已爛
西高山

今次行喺港島嘅西高山

喺薄扶林道
中華廚藝學院落車

過條馬路再行上少少,
就會到薄扶林水塘

隔離有個係法定古蹟嘅
郊野公園管理站

去到郊野公園嘅入口

左邊就係上西高山嘅樓梯

一上樓梯就有隻husky走緊落嚟

「望咩望,信唔信我拆咗你間屋」

「行得太快,主人呢?」

睇完husky之後就要面對返
肥仔嘅天敵 —— 樓梯

中途經過薄扶林配水庫
前面有一片草地

開始見到太陽落緊嚟

繼續行

嚟到一個分叉路,
向右行就繼續上西高山

途中嘅西高茶園,
有個位可以睇到海景同日落

去到夏力道同盧吉道交界,
有條小徑係上西高山嘅

好快就上到頂lu~~~

望過去南丫島發電廠

494m 嘅西高山

等埋日落先走

入夜之後薄扶林一帶

望返維港一帶

昂船州大橋同貨櫃碼頭

睇吓睇吓,
個天開始黑到要開iPhone盞燈落山

西高山 ---- 完
目錄

Page 1 #2 [Staycation] 半島酒店
Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 1 #21 [鳩行] 中環鳩影系列
Page 2 #36 [行山] 香港仔水塘
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #54 [行山] 大帽山登山記
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] Holt’s Cafe
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 3 #56 [餐廳] 彤福軒
Page 3 #61 [Seacation] 雲頂夢號
Page 4 #78 [其他] Airbus A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰頭等艙美饌體驗
Page 4 #80 [其他] 回帶真。國泰頭等飛機餐
Page 4 #93 [Staycation] 四季酒店
Page 4 #99 [餐廳] 龍景軒 — 米芝蓮3星中菜
Page 5 #103 [行山] 西高山
幾靚風景,用左幾耐行上去?
3.5km,
連埋影相,
用咗1個鐘頭20分鐘就行到上去
都算易行
夜行山頂盧吉道
附加香港夜景

離開西高山之後,
原本約咗frd食飯,
可惜被甩底

最後,自己一個行吓盧吉道,
欣賞吓香港嘅夜景

維港嘅景色

IFC

中環,灣仔會展一帶

萬家燈火

九龍一帶

戲曲中心同高鐵站

夜行山頂盧吉道 —— 完
正喎

Ching去咗日本?
唔係, 張圖網上偷翻嚟
唔係, 張圖網上偷翻嚟
荔景站

繼續返上次西高山嘅行程,
嗰日既然都拎咗相機,腳架出嚟,
於是喺太平山落嚟之後,
就搭東涌線,嚟到荔景站,
出面果條天橋可以影到車同地鐵嘅光軌

因為唔係成日撞正有地鐵駛過,
所以要影好幾張再疊相,
影咗成個鐘,影完都十點幾,
之後晚飯都冇食就返歸lu~~~
目錄

Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 4 #78 [其他] A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰頭等艙美饌體驗
Page 5 #107 [鳩行] 夜行山頂—附加香港夜景
Page 5 #113 [鳩行] 荔景站光軌
樓主係港豬定藍屍
點解咁講?
La Vache!

今次嚟到Pacific Place嘅La Vache!

以巴黎小餐館作主題嘅La Vache!,
入面嘅裝修唔會好豪華浮誇,
反而係一種cosy,輕鬆嘅感覺,
入到去仲有播一啲輕快嘅法文歌做襯托

呢度個menu好簡單,
就淨係得一款牛扒,
配沙律同薯條,
可以揀嘅就淨係得牛扒嘅生熟度,
嘢飲,同埋甜品

麵包

有機核桃沙律

牛扒同薯條

個薯條望落好似同M記差唔多,
但係食落係好過M記多多聲,
調味同脆度都令唔太食薯條嘅我,
添多咗一整碟薯條

最後就點埋甜品,
呢個係要喺牛扒餐外另加嘅,
佢會都一架甜品車過嚟,
俾你揀你想要嘅甜品

我揀咗黑森林蛋糕,
大份份,都係高質嘅

總結一下,
以呢個價錢,
食到呢個質素嘅牛扒,
配埋個環境,
絕對可以返嚟食多幾次

食完出返嚟順便睇吓
pacific place嘅聖誕裝飾

係隻好得意嘅snow monster

La Vache ---- 完

btw 祝大家聖誕快樂
啲餐廳藍架喎
格仔山

今次就去吓喺鬧市入面嘅山,
格仔山

出咗樂富站之後,
向聯合道公園行,
去到公園入口後,
喺分叉路向左行,
就係上格仔山嘅路。

上去之後,
會再有一條分叉路,
左邊係去公園,
右邊就真係行出去紅白格果度

去咗公園行吓先

一大片嘅草地

獅子山下

行完公園之後,
就去返頭先分叉路口嘅另一邊
出去紅白格仔果part

中途可以望返頭先個公園

呢度可以望出去九龍塘同啟德一帶

啟德時代,
俾飛機降落導航用嘅紅白標示

3.45km 短同易到唔知算唔算係行咗山

格仔山 —— 完
Spiga Weekend Brunch

突然間好想狂食生蠔,
凍海鮮同cold cut,
但又唔想咁貴食dinner buffet

於是就去咗喺中環嘅Spiga,
呢度嘅weekend brunch,
有晒我想食嘅嘢

餐廳嘅環境,
都好闊落同chill,
啱晒嚟食個brunch,
Hea吓,放鬆吓

出少少有個bar位

中間放嘢食嘅地方

呢度放咗啲沙律,
熟食,牛扒同凍海鮮

生蠔,蟹腳同龍蝦

牛扒都唔錯

另一張枱放咗啲cold cut,
Cheese同麵包

除咗自助區嘅嘢食,
仲有每人一個主菜。

Tagliatelle Pasta
with Wild Mushrooms
amd Pork Jowl “guanciale”

Pizza Margherita

要加90蚊嘅
Black Truffle Tagliolini
with Parmesan Foudue
and Raw Egg Yolk

食到咁上吓,
又係時候食吓甜品

整體嚟講,
以500蚊都唔洗嘅價錢,
就可以任食生蠔,龍蝦,牛扒,
而啲主菜同甜品都幾高質,
所以係幾抵食嘅

Spiga Weekend Brunch —— 完
輕輕一推,推返樓主出嚟
咁有心機 幫你推吓
多謝支持
原本諗住放棄,
今晚up吓新嘢上嚟先
目錄

Page 4 #78 [其他] A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 5 #107 [鳩行] 夜行山頂—附加香港夜景
Page 5 #113 [鳩行] 荔景站光軌
Page 5 #117 [餐廳] La Vache!
Page 5 #119 [行山] 樂富格仔山
Page 5 #120 [餐廳] Spiga
龍脊

一於睇吓呢個
「亞洲區最佳市區遠足徑」
有咩咁把炮

今次喺大潭峽開始行,
經龍脊,打爛埕頂山,
終點喺土地灣

呢條路線嘅好處係,
去到最尾先係影相位,
咁樣就可以先苦後甜,
行完一輪,
就有靚景做獎勵

望到對面嘅將軍澳,
同東龍島

大浪灣

羣山峻嶺

海天一色伸延無限

有人玩滑翔傘,
如果識玩嘅話,
應該幾正,
好似雀仔咁飛嚟飛去,
自由自在

石澳

呢座山後面應該就係鶴咀

望返轉頭,
高低起伏嘅山峰,
又真係幾似龍嘅背脊

怪石一舊

日落lu

落返土地灣,
等巴士走

6.36km,兩個鐘行完嘅,
輕鬆遠足行山路徑

呢條行山徑嘅風景的確係靚,
但係唔知係咪我嘅期望太大,
行完又覺得啲風景有少少失望

龍脊——完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞