[香港遊記]轉工期間嘅廢青生活

153 回覆
111 Like 33 Dislike
比錢玩Sim都唔影得
仲要係貴野
可以影,不過就唔prefer publicly share啲相出嚟,就算share都唔好俾人認到

自製Aviation Day

呢日有兩個節目,
1)某Airline嘅Full Motion 飛行模擬器
2)國泰航空聯乘Salisterra頭等客艙美饌體驗

去玩flight sim之前,
緊係要襯呢個咁難得嘅機會,
入機場行吓

好耐冇坐過機場巴士

認得出呢度係機場島嗎?

空無一人嘅Departure kerb

因航check-in aisle

幾時先有得飛

如果想睇飛行體驗,
可以睇我啲舊po
[/red]
[red][真。飛機河]14日6程飛機。偽頭等,真商務之旅(附加少量台北+新加坡遊記)

https://lih.kg/2452316

[多圖遊記]拜訪美帝西岸之旅(三藩市+洛杉磯+拉斯維加斯)+國泰頭等艙體驗
https://lih.kg/1793852

Airbus A320 Full Motion 飛行模擬器

玩完之後就坐機場快綫出中環,
去咗海事博物館睇太古集團嘅展覽,
果度有張國泰A350商務艙嘅座位,
可以俾人坐同試吓瞓平喺度
同場加映回帶
真。國泰頭等艙飛機餐

睇完喺地上嘅「頭等飛機餐」,
不如回一回帶返19年7月,
睇吓果時嘅真。飛機餐,做個比較

晚餐

Amuse Bouche
同國泰其中一款特飲 — Oriental Breeze

魚子醬及香檳,一個完美配搭
佐以傳統薄餅,香葱,鮮忌廉及雞蛋碎

椰菜花忌廉湯

西瓜、牛油果蓉伴蟹肉沙律

香煎羊柳伴迷迭香乾葱汁
配馬鈴薯、毛豆及甘筍

芝士拼盤
配國泰另一款特飲 — Cloud Nine

另外坐頭等仲會有宵夜同早餐,
如果有興趣,仲想睇埋詳細嘅飛行體驗,
可以去我之前個美西遊記post

[多圖遊記]拜訪美帝西岸之旅(三藩市+洛杉磯+拉斯維加斯)+國泰頭等艙體驗
https://lih.kg/1793852

同場加映回帶
真。國泰頭等艙飛機餐 — 完
原來果篇遊記都係你 果時有追
多謝ching支持
目錄

Page 1 #2 [Staycation]半島酒店
Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 1 #21 [鳩行] 中環鳩影系列
Page 2 #36 [行山] 香港仔水塘
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #54 [行山] 大帽山登山記
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] Holt’s Cafe
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 3 #56 [餐廳] 彤福軒
Page 3 #61 [Seacation] 雲頂夢號
Page 4 #78 [其他] Airbus A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰航空頭等客艙美饌體驗
Page 4 #80 [其他] 回帶真。國泰頭等艙飛機餐
Airbus A320 Full Motion 飛行模擬器
係跟cx報asia miles嗰個
唔係呀,
哪有錢玩Asia miles嗰個
樓主可以去試食埋灣仔碼頭嗰個某航飛機餐主題high tea
可以諗諗,
不過係香港航空
如果係國泰嘅話,
即刻狗衝
下回預告:

四季酒店Staycation
Lm
push
四季酒店

今次終於嚟到四季酒店Staycation,
最主要係睇中佢個package包dining credit,
可以順便試埋果度嘅龍景軒

酒店外牆嘅招牌
點解仲係用緊舊logo
我發現Ritz Carlton都有同樣問題

酒店大堂

Lobby Lounge — Gallery

好快check好in上房lu~~~
Lift Lobby

Lift lobby出面嘅風景

走廊

今次住喺28樓嘅「全新豪華海景客房」

非常闊落

真心一讚,
非套房都有65吋電視

床褥上面除咗枕頭外,
仲有個有四季logo嘅cushion

迎賓生果

Bose speaker

四季雜誌

雪櫃嘅酒水

Bar area

支筆都要影一張相

浴室

房入面有茶具,
同幾好食嘅花生糖

出面嘅景色

喺房hea完之後就去泳池
睇吓嘢,
途經米芝蓮3星餐廳——Caprice

樓底極高嘅中庭

泳池望返上去

出面維港嘅景色

藝術嘅嘢,我識條鐵

沙灘椅

呢個搞笑,我鐘意

除咗普通沙灘椅之外,
呢度有更舒服嘅Cabanas俾人休息

對住呢個景,瞓喺度chill
附送肥仔腳一對

四季酒店算係我住過咁多間酒店之中,
我最鐘意嘅一間,
設計上,奢華得嚟,又唔會太浮誇,
令人覺得一切都好舒適

講到呢度先,
下次先upload埋龍景軒
同第二日個是日靚早上嚟
四季酒店(續)

Argo 自助早餐

第二朝嘅早餐可以選擇in-room dining,
喺Lounge單嗌,或者喺Argo食自助早餐
咁就緊係去食自助餐啦

餐廳門口

餐廳環境

Argo本身係一間bar,面積唔大,
但係朝早做自助早餐嘅食物選擇都唔少,
中西日,冷熱食物都有,
一樣有即叫即整嘅egg station,
整體質素都幾好

最鐘意佢有西瓜汁飲

嚟緊月底嘅weekend
都book咗呢度嘅brunch buffet,
一樣係好期待
留下了窮人的淚水
目錄

Page 1 #2 [Staycation] 半島酒店
Page 1 #20 [餐廳] Yardbird — 米芝蓮一星雞串燒
Page 2 #41 [餐廳] 益新美食館 — 米芝蓮推介粵菜
Page 2 #48 [餐廳] Ta Vie 旅 — 米芝蓮兩星法日料理
Page 3 #51 [鳩行] 數碼港海濱公園 — 夕陽無限好
Page 3 #56 [Staycation] Rosewood
Page 3 #56 [餐廳] The Butterfly Room
Page 4 #78 [其他] Airbus A320 Full Motion 飛行模擬器
Page 4 #79 [餐廳] Salisterra — 國泰航空頭等客艙美饌體驗
Page 4 #80 [其他] 回帶真。國泰頭等飛機餐
Page 4 #93 [Staycation] 四季酒店
Asia miles用到?
我今個假期冇用asia miles換機票同酒店呀
留返遲啲換套oneworld multi carrier ticket環遊世界
龍景軒
四季酒店

米芝蓮3星中菜 —— 龍景軒
絕對係喺我嘅美食bucket list之中

嚟之前睇過好多介紹都一致好評,
今次終於可以試到

餐廳門口

入面嘅環境

枱上擺設

餐牌
呼應返餐廳名,有 嘅圖案,
仲特登畫龍點

今次我係喺餐牌上面單點嘅,
因為想叫多幾樣菜,
同食多幾多款呢度嘅招牌菜

點餐嘅時候,
侍應都好好,
會幫我哋調較返個份量,
等我哋可以每樣都嗌少少,
試多幾款

上菜嘅時候都幫我哋安排好個上菜嘅次序,
涼菜,小食同前菜上先,
再用個羹間場,
之後再上各樣主菜,
然後再上主食,
最後先上甜品。

成個鋪排同食套餐一樣,
順序有條,食得好舒服

餐前小食

秘製子薑伴皮蛋

黑松露龍蝦春卷

廚師精選前菜
蜜汁燒叉燒
片皮乳豬件
酥炸日本蠔
龍帶玉梨香

原本係廚師精選三拼,
但係我又想食龍帶玉梨香,
又唔想叫一份幾粒龍帶玉梨香咁多,
於是侍應好好咁幫我哋喺三拼之上加多一粒龍帶玉利香

皇湯雞絲羹
呢碗係我人生飲過最濃郁,
最濃稠嘅雞湯,
感覺到真係真材實料,
用好多雞熬出嚟
真。雞全部都係雞

炸釀鮮蟹蓋
招牌菜之一,
滿滿一絲絲嘅蟹肉,
調味亦都唔會太重,
仲食到蟹肉嘅鮮味

有機黑蒜爆大千蝦球

香煎素豚肉蓮藕餅
食落真係同食緊豬肉冇分別

孜然薑蔥尖椒爆羊𦟌肉

鮑汁花膠鮑魚絲撈麵

間場嘅桂花茶
上甜品前,會有一壺茶間一間場,
清一清個口先

甜品
又係每樣嗌啲試吓

綠茶紅豆拉糕

香芒楊枝甘露
凍檸香馬蹄露

美點雙輝
奶皇酥同桂花糕

食埋個甜品之後,
呢個米芝蓮三星粵菜體驗完滿結束

食物好味道就唔需要多講,
我唔係啲咩食家,
唔亂咁講嘢,班門弄斧啦

但係想講吓呢度嘅服務,
好服務就一定㗎喇,
殷勤有禮,用心咁介紹每道菜式,
仲好好咁幫我哋去調較,
同customise啲菜式嘅份量。

喺上面相,大家可能都見到㗎喇,
個茶壼擺喺張枱嘅另一隻角,
有個蠟燭喺底保溫,
即係話全程斟茶都係由侍應代勞

之後,窗邊有張枱嘅客人走咗,
仲主動過嚟問我哋需唔需要安排坐窗邊嘅枱

但係,最impress我嘅係,
食第一道菜嘅時候,
佢見我用左手揸筷子,
之後侍應喺每次換餐具嘅時候,
佢都自動幫我將筷子放喺左邊,
連之後換去坐窗口張枱嘅時候,
佢都記得咁做

而成個過程,我冇要求,
而佢亦都冇提,
成件事係好smooth,
唔會突兀,
雖然擺餐具係好微細嘅事,
但反而喺呢啲細節位上面,
最睇得出呢間餐廳嘅服務係好用心
目錄

Page 1 #2 [Staycation] 半島酒店
Page 4 #80 [其他] 回帶真。國泰頭等艙飛機餐
Page 4 #93 [Staycation] 四季酒店
Page 4 #99 [餐廳] 龍景軒 — 米芝蓮3星中菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞