18th Chopin Competition討論區

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
啱啱起身見到呢個finalist list有啲驚訝
作為Sorita忠實fans見到佢入當然開心
但係單單睇第三輪表現我真係覺得Cateen比Sorita彈得好
所以Cateen入唔到final真係會覺得好唔抵
JJ同Hao Rao入到完全不意外
訓咗無睇Bruce同Hyuk Lee一陣睇番
不過重點係3日比賽每日4個finalist真係唔使瞓了
可能jury真係覺得 Cateen一般如果 acceptable應該俾佢入畢竟佢帶到咁多點擊率
其實彈 concerto仲短過 stage3
不過00;00先開始
有無人會睇live
想問sorita忠實 fans 係幾時開始變成佢 fans
我係 competition先識佢
Aimi 第一場要求換張高d的琴櫈
佢彈steinway467。過幾分鐘先開始彈。但最後都係搵唔到張更高的櫈。
之後佢响chopin talk 話。有人警告佢話steinway d 琴鍵超級硬。要用好大力先出聲。所以要坐高d 先出到力。
Steinway 300 唔知係咪都係咁
Kawai 同faziloi 會唔會好小小。有唔會輕dd。
至於 Yamaha。d yamaha artist 响stage 2 都foul 哂。mun ,牛田 ososkin 果d 。有冇人知點解。
牛田 Osokins俾 foul 曬真係唔合理
Mun 個人覺得佢stage2真係表現一般
所以 final 無人彈 Yamaha?
會想live睇晒睇到公布結果
但係可能會聽聽下訓著咗
final 一直最期待但係睇live 應該4:00先有得訓
好燈wor ching
波蘭佬得返兩個
個個以為cateen入硬
以為唔會入嗰幾個又入左
sorita, aimi, JJ, Eva ,jakub, hyuk, Bruce, Rao Hao 都入到呢 d 都無俾燈到
係燈左波蘭佬同 Cateen only
我其實都係competition先識佢同成為佢忠實fans
佢第二輪嘅rondo同grande polonaise係我成為佢fans嘅原因
sorita彈得好自然好舒服好似去聽個人concert咁,好正
aimi同bruce liu同樣第二輪有彈grande polonaise,但係相比之下我覺得aimi彈到好有迫力,我聽到有啲壓力
而我亦覺得bruce liu首grande polonaise都係無sorita彈得咁自然
應該冇人响stage 3 同final 彈Yamaha 了。有錯請糾正

照上面巴打講3個kawai,3個fazioli
其餘6個都係steinway
eva本身係yamaha young artist但係今個比賽都係用steinway
同意
宜家基本上我foul 人原則就係聽到我感覺到緊張就 foul 得
Bruce 覺得係越戰越勇,琴晚佢彈出來好 consistent唔會話有咩error出現,如 water flow 咁聽到呢 d 就知係 finalist其他 finalist同樣有呢個特徵
其實係星期二0:00 定星期三0:00
慘,應該係幾屆裡面第一次 final 無 yamaha
Eva 好靚女
星期二,19號00:00(hkt) Warsaw 18號18:00
話時話反田第二輪的rondo 彈到好似日本動漫配樂。合埋眼聽係有日本動畫响你腦海出現的。連第3輪的mazurka 都係咁。但d 鬼佬响chat group 度不停批評
同意緊張就foul得
同埋finalist我覺得要彈到至少有一首我之後會想重新翻聽多幾次嘅piece
同意
大家有無心水邊個拎 best sonata, mazurka, polonaise
用動畫配樂去形容我覺得好貼切
不過我真係覺得佢mazurka嗰種風格好唔mazurka
我當時聽到佢咁彈都嚇咗一嚇
bruce 琴晚落雨 同埋cateen 已被登死左
scherzo miss咗最尾個音有啲可惜
啱啱睇sorita twitter 先知原來sorita 同 aimi 係同一間小學嘅青梅竹馬
ching有料 prelim果陣sorita 個nocturne 已經令我難忘 差啲怕佢second round俾人踢佢mazurka
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞