18th Chopin Competition討論區

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
如果只係專操Chopin入唔入到圍
其實來來去去都係幾首大作幾首etude
不過要入圍又唔係淨係彈到音嘅
淨係彈到音個D應該好快出局
我覺得musicality好重要
要彈到d音唔難
奇怪地少俄佬
唔信啲俄佬全部去哂參加Tchaikovsky
我就係鍾意佢咁慢添呢啲真係口味問題

不過佢orchestra細節真係做得好好
好似一開頭B~E 中間個glissando同埋
piano entrance後first theme中段嘅first violin melody都處理得好好
呢點係好多指揮家都忽略左
去曬 Tchaikovsky 都可以來 Chopin
咁有研究
次次聽 concerto只係留意 piano 彈成點
好多大陸人都高準確度不過就 stage 1出左局22個得返7個去到 2nd stage
以前喺學校做過指揮
所以會留意多啲個orchestra嘅部分

有時留意下樂團同鋼琴嘅對答 會發現新世界
例如係rach 2
可以留意下佢個motif係點樣由唔同樂器加鋼琴串連三個movements
會覺得rachmaninoff好撚痴線
ching 好勁期待final ching 都分析下
好似話pianist同樂團融唔融合到一齊都係關鍵
留名學嘢
Zimerman control freak嘅極致
留名+1
唔勁啦 呢到好多巴打都好勁

pianst同樂團如果合作得多 聽講真係會好啲
yuja wang同la phil合作過勁多次
聽到佢會free啲 因為易夾啲
首bartok concerto其實好q難夾
聽講佢首liszt piano sonata in b minor 錄左76次先滿意
佢話佢未ready錄兩首蕭邦奏嗚曲
我勁期待佢錄囉
佢明明live perform都彈過 點解唔錄埋

sonata 3雖然話我覺得kissin最好
但係我硬係覺得zimerman會再好啲
神人嘅想法普通人係唔會明
thanks
其實我覺得zimerman近20年有啲走火入魔
我作為listener梗係覺得佢咁仔細係好

只不過佢真係會好辛苦姐…
我好似以前聽人講過佢係連琴膽都會周圍帶去表演
每一樣嘢都係計過咁
直頭學Horowitz成部琴帶住周圍走
裝都唔駛裝
Michelangeli 好似都係
完美主義者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞