18th Chopin Competition討論區

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
上屆嗰幾個得Osokins叫有啲特色(非典型)
Kobayashi暫時都仲係一般
Nehring應該都收得皮
聽佢上屆彈個concerto 1真係笑出來
見佢彈法都係非典型
ching 真係講得好準確
冇聽今年,但上屆我覺得非常一般
今年都唔覺特別
都唔知佢上次點入到 final
仲唔係揀幾個陪跑入去
易啲揀冠軍
唔係掛
有無機會保送 Cateen 入 final咁多人睇佢
今屆比賽維基results果版
點解好似stage 1 晉級去 stage 2有pattern
https://en.wikipedia.org/wiki/XVIII_International_Chopin_Piano_Competition?wprov=sfla1
不過我唔係好介意Osokins入final
唔好10個都差唔多
咁又係
Osokins係明顯與眾不同
佢第二輪彈咁多polonaise,應該十足把握入final掛
三個
同 nehring 同場
估計聽朝會出 stage 2 results
好期待
保送cateen我唔知
保送最少一個波蘭選手就應該會
但係呢個錄音彈得好慢,唔啱口味
Zimerman有 d 位彈得好慢seong jin cho 就彈得快 d 如果合拼就最 perfect
但係d jury通常好保守,接受唔到太「特別」
佢「特別」呢方面有無進化到
2015剩係睇左佢 final
好似ivo pogorelich 明明都係頂級,都要比人踢出局
所以有時呢D比賽都好主觀
其實係咪年年都咁多波蘭人入圍
好造馬feel
其他歐洲國家加埋都唔夠佢多
但係多數都要靠贏比賽發達
本身個比賽都有少少政治
上季jury 之一Philippe Entremont 比咗Cho 1分
好似話同佢老師不和有argue
可能有優惠政策
不過好似成個比賽都俾亞洲人 dominate曬
彈琴有幾多個發到達
所以咪要靠贏比賽出名但係贏到都係極少數
亞洲人(特別中國)用奧運式訓練法
好多唔夠10歲就彈完成本etude
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞